Τι Ελλείψεις Έχει το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα Ομόφυλα Ζευγάρια;

vice on symfono 11-6-2015

Τι Ελλείψεις Έχει το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα Ομόφυλα Ζευγάρια;

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) είχε ταχυδρομήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) τις προσφυγές των ομόφυλων ζευγαριών για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από το σύμφωνο συμβίωσης. Με δήλωσή του στο VICE το Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι αναφέρει πως:

«Αποτελεί θετική εξέλιξη η πρόταση νόμου για ένα σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ώστε να συμμορφωθεί η Ελλάδα με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, είναι θετικό ότι ορίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμφωνημένων ζευγαριών ώστε να μην είναι “κενού περιεχομένου” η αναγνώριση της συμβίωσης ενός ζευγαριού. Παρατηρούμε πως το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποτελεί επανάληψη του προϋπάρχοντος στα συρτάρια της κυβέρνησης σχεδίου νόμου από το Δεκέμβριο 2010 με μιαν ανησυχητική διαφορά: το 2010 προβλεπόταν η άμεση εφαρμογή όλων των άλλων διατάξεων που αφορούν συζύγους, ενώ τώρα η εφαρμογή εργατικών και ασφαλιστικών διατάξεων παραπέμπεται σε προεδρικό διάταγμα εντός εξαμήνου χωρίς κυρώσεις ή πρόβλεψη άμεσης εφαρμογής αν αυτό δεν εκδοθεί εμπρόθεσμα. Τέλος, με το σχέδιο νόμου δεν αναγνωρίζονται σύμφωνα συμβίωσης που έχουν γίνει ενώπιον ξένων αρχών, ενώ αντίθετα, όπως είναι γνωστό, γάμοι (ετερόφυλων ζευγαριών) ενώπιον ξένων αρχών αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.

Φυσικά, και με το σχέδιο αυτό, η Ελλάδα παραμένει ουραγός μεταξύ παραδοσιακών δημοκρατιών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν πια νομοθετήσει γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία από ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό οφείλεται σε αναστολές όχι τόσο της κοινής γνώμης όσο των στελεχών των κομμάτων. Για παράδειγμα, στις 9 Ιουνίου, σε σχετική ψηφοφορία οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσογόνος, Σακοράφα, Κούνεβα (μαζί με εκείνους της ΝΔ,του ΚΚΕ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ) αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τη σύσταση “οι διατάξεις του οικογενειακού και του εργατικού δικαίου θα πρέπει να συμπληρωθούν όσον αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους γονείς ΛΟΑΔ.” Την υπερψήφισε η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στην οποία περιλαμβάνονταν εκείνοι του Ποταμιού και από το ΣΥΡΙΖΑ οι Γλέζος, Κούλογλου και Παπαδημούλης (οι του ΠΑΣΟΚ ήταν συνολικά απόντες)».

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s