Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και νόμοι κατά της βλασφημίας

LOGO-TBJ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ουμανισμού, που εορτάζεται διεθνώς στις 21 Ιουνίου (Ημέρα Θερινής Ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο και Χειμερινής Ισημερίας στο Νότιο Ημισφαίριο) από τη δεκαετία του 1980, δημοσιοποιούμε τα κείμενα των Ελλήνων ομιλητών στην ημερίδα για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και τους νόμους κατά της βλασφημίας στην Ελλάδα που οργάνωσε στις 16 Μαΐου 2015 η Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία και η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του Αθήνα 984 στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ήταν εκτενής και γραπτή. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν προφορικές παρεμβάσεις και στη συνέχεια έδωσαν τη σύντομη γραπτή θέση τους στις προτάσεις της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους που παρουσίασε ο Παναγιώτης Δημητράς. Δυστυχώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ημερίδα παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις έκτοτε δεν ανταποκρίθηκε. Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ όπως και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων συμφώνησαν με τις θέσεις της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.. Συγκλόνισε ο Φίλιππος Λοΐζος («Γέροντας Παστίτσιος») όταν διηγήθηκε την περιπέτειά του ενώ από τη Φωτεινή Σιάνου διάβασε σχόλιο του νομικού συμβούλου της ΕΝΩ.ΟΥΜΕ. Νίκου Τζένου που είχε αποβιώσει μια εβδομάδα πριν την ημερίδα και αφορούσε καταδίκη χρυσαυγιτών για επίθεση σε Ρομά στο Αιτωλικό: ο Νίκος Τζένος, παρά την προχωρημένη ασθένειά του είχε διακόψει τη χημειοθεραπεία του για να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στη δίκη αυτή.

Το πρόγραμμα και τα κείμενα:

Συντονίστρια: Μαρία Γιαννακάκη (πρώην βουλευτής ΔΗΜΑΡ και πρώην Γενική Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας)

Χαιρετισμός: Νέλλη Παπαχελά (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων)

Μνήμη νομικού συμβούλου ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. Νίκου Τζένου (14 Σεπτεμβρίου 1956 – 9 Μαΐου 2015)

Pierre-Arnaud Perrouty (Εκτελεστικός Διευθυντής Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας) «Παγκόσμια εκστρατεία για την κατάργηση των νόμων κατά της βλασφημίας»

Φίλιππος Λοΐζος («Γέροντας Παστίτσιος») «Πώς βίωσα τους νόμους κατά της βλασφημίας στην Ελλάδα» [το κείμενό του θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου 2015 του The Books’ Journal]

Pavan Dhaliwal (Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας)«Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στη Μεγάλη Βρετανία»

Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας) «Πώς θέλουμε τιςσχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στην Ελλάδα»

Απαντήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Ευάγγελος Ξηνταρόπουλος (Ειδικός Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης)

Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων «Το Ποτάμι»)

Γιάννης Ιωαννίδης (Πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)

[ΝΔ και ΚΚΕ προσκλήθηκαν αλλά δεν εμφανίστηκαν]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s