Υπουργείο Δικαιοσύνης: δεν αποποινικοποιούνται οι διακρίσεις – δεν υπονομεύεται η νομική βοήθεια από ΜΚΟ

29705e7c79d0a961a50f0fd489d4905a_l
Όχι στις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού …Apple
[από την αναδημοσίευση στο The Books Journal με τίτλο «Διακρίσεις; Μας συγχωρείτε, λάθος»]

Αντιδρώντας στην προχθεσινή ανακοίνωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) «Δρομολογείται αποποινικοποίηση διακρίσεων και υπονόμευση νομικής βοήθειας από ΜΚΟ»,  οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος και Κωστής Παπαϊωάννου έδωσαν στο ΕΠΣΕ τις ακόλουθες διευκρινίσεις συμφωνώντας να δημοσιοποιηθούν:

  1. Η διάταξη για μη έκδοση γραμματίου προείσπραξης από δικηγόρους που προσφέρουν δωρεάν νομική αρωγή στα πλαίσια σχετικών προγραμμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ – Άρθρο 15 Ν. 3226/2004) από αβλεψία δεν περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Παροχή Νομικής Βοήθειας σε Φυσικά Πρόσωπα» και θα περιληφθεί στο τελικό σχέδιο νόμου μετά τη διαβούλευση.
  1. Δεν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση αποποινικοποίησης των διακρίσεων. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το πρόσφατα εισαχθέν στον Ποινικό Κώδικα Άρθρο 361Β με το οποίο τιμωρείται η ρατσιστική συμπεριφορά σε δημόσια προσφορά αγαθών.[1] Δεδομένου όμως ότι το Άρθρο 16 του Ν. 3304/2005 τιμωρεί ποινικά τις διακρίσεις γενικότερα, για να διασφαλιστεί η γενική ποινικοποίηση των διακρίσεων, κατά τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης», θα εξετασθεί η επαναφορά ή/και η αναδιατύπωση του Άρθρου 16.

Το ΕΠΣΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και κυρίως για τη διαβεβαίωσή του πως δεν υπάρχει πρόθεση ούτε αποποινικοποίησης των διακρίσεων ούτε υπονόμευσης της δωρεάν νομικής αρωγής από δικηγόρους ΜΚΟ.


[1] «1. Όποιος προμηθεύει αγαθά ή προσφέρει υπηρεσίες ή αναγγέλλει με δημόσια πρόσκληση την παροχή ή προμήθεια αυτών αποκλείοντας από καταφρόνηση πρόσωπα λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. 2. Εάν στην πράξη της προηγούμενης παραγράφου συμμετείχαν δύο (2) ή περισσότεροι επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000) έως είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ.»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s