Διεθνής αποστολή για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη

Τα παρακάτω είναι κείμενα από εθνικιστικό και εκλεκτό του ελληνικού βαθέως κράτους ιστολόγιο για τη διεθνή αποστολή για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2016.


Η ΕΚΘΕΣΗ ΤOY ΕΚΔΡΟΜΕΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ Η ΕΟΤΔΘ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Κείμενο του ιστολόγιου  1/10/2016

Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτική Θράκης, μας κουβάλησε εδώ στην Θράκη διάφορα άτομα τα οποία φέρονται να νοιάζονται για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα γενικά. Μεταξύ αυτών ήταν και o  Μαρίνο Μπουστατζίν- Γ.Γ. της Οργάνωσης των μη Εκπροσωπούμενων Εθνών και Λαών (UNPO). Αυτός λοιπόν προφανώς τιμώντας αυτούς που του έκαναν και τα έξοδα για την ΤΖΑΜΠΑ εκδρομούλα του,θεώρησε σωστό να βγάλει μια ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του αυτή. Στην ιστοσελίδα λοιπόν της UNPO (http://unpo.org/article/19501) αναφέρονται τα εξής :

“Συμπεράσματα της UNPO από διερευνητική αποστολή στη Δυτική Θράκη: Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα ολοένα και πιο ανησυχητική

4772

Στις 22 του Σεπτέμβρη του 2016 UNPO έκανε 4 ημερών διερευνητική αποστολή στη Δυτική Θράκη, κατά την οποία συλλέχθηκαν από πρώτο χέρι στοιχεία για τους όρους και τον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Η αποστολή οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) και περιελάμβανε αντιπροσώπους από UNPO, Κέντρο Maurits Coppieters (CMC), το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Nils Torvalds (ALDE, Φινλανδία) και PAL Csaky (ΕΛΚ , Σλοβακία). Μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τα πορίσματα και τις συστάσεις της αποστολής θα παρουσιαστεί σε ελληνικά και θεσμικά όργανα της ΕΕ στις αρχές του 2017.

4770

Από 19 – 22 Σεπ, 2016, μια διερευνητική αποστολή 4 ημερών διεξήχθη στη Δυτική Θράκη, την ελληνική περιφέρεια που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη από εθνοτικά Τούρκους. Τα συμπεράσματα που πρέπει να συναχθούν από την αποστολή αυτή ήταν βαθύτατα ανησυχητικά, ειδικά σε σχέση με τα ζητήματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία της πίστης. Παρά τις διάφορες εκκλήσεις από την κοινότητα για την αναγνώριση και δίκαιη μεταχείριση, που υποστηρίζεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ τους, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με τις ελληνικές αρχές να αρνούνται να αναγνωρίσουν επισήμως οποιαδήποτε μειονότητα, πλην της μουσουλμανικής, που προβλέπεται στην ηλικία σχεδόν 100 ετών συμφωνία της Λωζάννης (1923).

4771

Οι εκπρόσωποι της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συναντηθεί με ένα ευρύ φάσμα ακτιβιστών ομάδων με επιρροή, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του κόμματος DEB. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία και τον αγώνα για νομική αναγνώριση. Στην συζήτηση με τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής, αυτός τόνισε το πρόβλημα της θρησκευτικής αυτονομίας, καθώς επεσήμανε το πως επιλέγονται οι μουφτήδες από τις ελληνικές αρχές αλλά και την έλλειψη επίσημης αναγνώρισης των ιμάμηδων. Επισκέψεις τόσο σε Κομοτηνής και Ξάνθη υπογράμμισαν περαιτέρω το ζήτημα της έλλειψης ελευθερίας της πίστης, καθώς μερικά από τα τζαμιά στις περιοχές αυτές είχαν δεχθεί επίθεση ή είχε σταματήσει η επισκευή τους. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τις παρενοχλήσεις των εθνοτικά Τούρκων που είναι θύματα  της αστυνομίας και των Ελλήνων εθνικιστών.

Οι εκπρόσωποι της αποστολής είχαν επίσης συζητήσεις με την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, όπου τέθηκε το πάγιο θέμα της νομικής αναγνώρισης των εθνοτικά  Τούρκων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει καμία επίσημη αναγνώριση οποιασδήποτε ομάδας ιθαγενών και με αυτό τον τρόπο το κράτος αρνείται να παράσχει ζωτικής σημασίας μορφές προστασίας των μειονοτήτων. Η Ελλάδα επιτρέπει μόνο το δικαίωμα του ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό και έτσι προσπαθεί να αρνηθεί την ύπαρξη της εθνικής τουρκικής κοινότητας. Εκτός από αυτό, οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν μόνο μουσουλμανική μειονότητα, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, κάτι το οποίο είναι προβληματικό, καθώς το γεγονός ότι δεν είναι όλα τα μέλη της τουρκικής μειονότητας είναι μουσουλμάνοι, αφήνει πολλά άτομα σε ένα νομικό κενό να επιδιώκουν κρατική αναγνώριση και προστασία.

Επιπλέον, η διερευνητική αποστολή περιλάμβανε  κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΚΕΜ,  με την Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, η οποία κατέδειξε το επείγον  του θέματος της εκπαιδευτικής αυτονομίας. Ο αριθμός των δίγλωσσων σχολείων και των νηπιαγωγείων για τα παιδιά της μειονότητας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, και για τους λίγους που παραμένουν η ποιότητα της εκπαίδευσης υπολείπεται κατά πολύ κάτω από ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δυστυχώς, αυτό θέτει σοβαρούς περιορισμούς στη νεολαία της Δυτικής Θράκης: παρά την ποσόστωση 0,5% σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, οι περισσότεροι τουρκόφωνοι εξακολουθούν να μην καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνολικά, η τετραήμερη διερευνητική αποστολή στη Δυτική Θράκη επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση των εθνοτικά Τούρκων στην Ελλάδα είναι ολοένα και πιο ανησυχητική και απαιτεί επείγουσα προσοχή. Μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τα συμπεράσματα και τις συστάσεις θα συγκεντρωθεί κατά τους επόμενους μήνες, και στη συνέχεια θα υποβληθεί σε ελληνικά και θεσμικά όργανα της ΕΕ, με την ελπίδα να φέρει το ζήτημα των εθνοτικά Τούρκων της Δυτικής Θράκης στο προσκήνιο………¨

Προφανώς ο Χαμπίπογλου της ΕΟΤΔΘ δεν μπορεί να έχει παράπονο ! Τα λεφτά της Τουρκίας έπιασαν τόπο !


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ


Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε η επιτροπή που ήρθε από την Ευρώπη στην Δυτική Θράκη

147462002680854

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε στην Δυτική Θράκη η επιτροπή που υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ), ερεύνησε επιτόπου τα θέματα της τουρκική μειονότητας δυτικής Θράκης.

Στην επιτροπή από την Ευρώπη που ήρθε με διοργάνωση από την ΕΟΤΔΘ, μετείχαν ο ευρωβουλευτής Νιλς Τόρβαλντς της σουηδικής μειονότητας της Φινλανδίας, ο ευρωβουλευτής Παλ Στζάκι της ουγγρικής μειονότητας της Σλοβακίας, ο πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Χαλίτ Χαμπίπογλου, Μαρίνο Μπουστατζίν- Γ.Γ. της Οργάνωσης των μη Εκπροσωπούμενων Εθνών και Λαών (UNPO), Μιγκέλ Μαρτίνεζ-αντιπρόεδρος της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας (EFA) και μέλος του Δ.Σ. του Think Tank της EFA Μορίτς Κοπιετέρ,  , ο ιδρυτής και εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς,  Μεχμέτ Χουσείν-αντιπρόεδρος της ΕΟΤΔΘ, ο υπεύθυνος των κεντρικών γραφείων της ΕΟΤΔΘ Ενγκίν Σοϊγιλμάζ και ο Αλή Αλή Τσαβούς-μέλος της Ομάδας Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΕΟΤΔΘ.

Η επιτροπή που ήρθε από την Ευρώπη για να εξετάσει επιτόπου τα θέματα και την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, έφτασε στις 19 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα στην Κομοτηνή.  Η επιτροπή άρχισε τις επισκέψεις και τις συναντήσεις της την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου ημέρα Τρίτη. Αρχικά επισκέφτηκαν τον μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ στο γραφείο του και συζήτησαν μαζί του. Aναφέρεται πως στην συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των μουφτειών και κάποια θέματα της επικαιρότητας.

Η επιτροπή έπειτα πήγε στον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης(BTAYTD). Εκεί μαζί με την Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ), την (BTAYTD) και την ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, έγινε μια κοινή συνεδρίαση σχετικά με τα θέματα που υπάρχουν στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Η επιτροπή που ήρθε από την Ευρώπη επισκέφτηκε την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Εκεί ο πρόεδρος Κοράι Χασάν περιέγραψε στην επιτροπή τον νομικό αγώνα και την ιστορία της ένωσης.
Η επιτροπή την ίδια μέρα επισκέφτηκε την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Εκεί η τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΤΕΞ Αχμέτ Κουρτ και ενημερώθηκαν για την ιστορία και ιδιαίτερα για τον νομικό αγώνα της ΤΕΞ.

Οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, το απόγευμα της 20/9 συναντήθηκαν στην ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης με μειονοτικούς δημοσιογράφους. Ο εκ Φινλανδίας ευρωβουλευτής Νιλς Τόρβαλντς ανέφερε πως η Ε.Ε. μετά από το Brexit και γεγονότα της τελευταίας περιόδου η Ε.Ε. έχει εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο και φυσικά οι μειονότητες έχουν ανάγκη την Ε.Ε. . Ο Τόρβαλντς υπενθύμισε πως είναι γεννημένος το 1945 και ότι παρά τα προβλήματα η Ευρώπη σήμερα σε σχέση με την κατάσταση μετά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ εξέφρασε την πίστη του πως αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούνε. Ο Τόβαλντς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη στην Δυτική Θράκη και πρόσθεσε πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι ανάγκη να αγωνιστούνε λαμβάνοντας υπόψη την συνθήκη της Λωζάννης και τις άλλες διεθνείς συμφωνίες.

Ο εκ Σλοβακίας ευρωβουλευτής Παλ Στζάκι, είπε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο άσχημα μητρώα ευρωπαϊκών χωρών στα πεδία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Ο Στζάκι είπε πως η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και πρόσθεσε πως ¨Η Ελλάδα πρέπει να σας αναγνωρίσει ως τουρκική μειονότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.¨ Ο Στζάκι είπε πως η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ είναι κάτι που δεν συνάδει με την λογική και το δίκαιο.

Ο Παναγιώτης Δημητράς ανέφερε πω τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει συστάσεις στην Ελλάδα σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ζήτησε να εκπληρώσει η Ελλάδα αυτές τις συστάσεις. Ο Δημητράς θύμισε πως τα πολιτικά κόμματα θα θέτουν τα μειονοτικά δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και ιδιαίτερα το θέμα της άρνησης της εθνικής ταυτότητας και πρόσθεσε πως και οι μειονοτικοί βουλευτές εμφανίζονται διστακτικοί στο να θέσουν αυτό το θέμα.

Η επιτροπή που ήρθε από την Ευρώπη στις 21/9 ημέρα Τετάρτη, επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία του DEB και εκεί συναντήθηκαν με τον Γενικό Πρόεδρο Μουσταφά Αλή Τσαβούς και με διοικούντες του κόμματος.  Η επιτροπή ενδιαφέρθηκε για τις δραστηριότητες του κόμματος μετά από την εκλογική επιτυχία στις ευρωεκλογές του 2014 και ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν την μειονότητα.

Οι Ευρωπαίοι καλεσμένοι αργότερα πήγαν στο Διδυμότειχο. Εκεί τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και την διοίκηση του Αθλητικού-Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου και είδαν το ιστορικό τζαμί Τσελεμπί Σουλτάν Μεχμέτ.

14344281_10154661292274887_6648943229235688094_n

14330117_10154661628864887_568725215250534620_n

14344926_10154664778424887_2843866326685827145_n

14355041_10154661854879887_7376257216759293232_n

14355544_10154662247769887_3913874395530589090_n

14359033_10154662247784887_3402587895059748839_n

14359221_10154661646894887_8043533131035262774_n

14359266_10154661292439887_1688428240130191170_n

14364740_10154664778229887_7938761662275840983_n

14368849_10154661628949887_3643063635510312533_n

14440982_10154661628874887_4961947860085136790_n
http://gundemgazetesi.com/haber/detay/2089

23/9/2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s