Αιδώς Αργείοι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι για τη δίωξη δημοσιογράφων!

10189_10203207869904567_1860164772_n
Δέκα μήνες φυλάκιση (με αναστολή) στο Φίλιππο Λουϊζο (“Γέροντα Παστίτσιο”)

Η μήνυση του Χρυσαυγίτη βουλευτή Γιάννη Λαγού κατά της δημοσιογράφου Τατιάνας Στεφανίδη και η αναζήτηση της τελευταίας για να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου προκάλεσε και σειρά υποκριτικών έως βασισμένων σε ψεύδη αντιδράσεων δημοσιογράφων, πολιτών αλλά και τουλάχιστον τριών κομμάτων (αναδημοσιεύονται στη συνέχεια): της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Υπάρχει όντως πρόβλημα περιορισμού της ελευθερίας του τύπου με τις ενέργειες αυτές αλλά αυτό είναι διαχρονικό. Έχουν υπάρξει στα 43 χρόνια της μεταπολίτευσης δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων στα πλαίσια του αυτοφώρου μετά από μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ή και άλλα αδικήματα ή αυτεπάγγελτες διώξεις για διάφορα αδικήματα. Οι διαχρονικές εκκλήσεις αρμόδιων φορέων προάσπισης των δικαιωμάτων -και άλλων- για αλλαγή του νομικού πλαισίου, μεταξύ άλλων και για αποποινικοποίηση της εξύβρισης και της δυσφήμησης ή/και για τροποποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου αγνοήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις.

Για αυτό και οι τοποθετήσεις των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα επί 40 χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι πολιτικά απαράδεκτες και υποκριτικές, αφού έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ύπαρξη του νομικού πλαισίου που οδηγεί σε αυτές τις ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, που δεν έχει κυβερνήσει αλλά στελέχη του οποίου έχουν κυβερνήσει με τη ΔΗΜΑΡ, αποτελεί επίσης έλλειψη σοβαρότητας η αναφορά σε “αναχρονιστικό νόμο περί τύπου” γιατί οι διώξεις αυτές γίνονται με βάση τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας και όχι τους δύο νόμους περί τύπου που αφορούν ο ένας μεν τις μικρότερες προθεσμίες παραγραφής (τεράστιο πλεονέκτημα για τους λειτουργούς του τύπου) και ο άλλος τις αστικές αποζημιώσεις (που σε αποτελεσματικότερες μορφές υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν ποινικοποίηση της εξύβρισης και της δυσφήμησης αλλά και της βλασφημίας -βλπ. παρακάτω).

Με την ευκαιρία λοιπόν υπενθυμίζουμε πως ακριβώς πριν τρία χρόνια, στις 16 Ιανουαρίου 2014, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή για βλασφημία ο Φίλιππος Λουίζος ο οποίος το Σεπτέμβριο 2012, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είχε συλληφθεί με χειροπέδες στη βάση της διαδικασίας του αυτόφωρου, πάλι μετά από μήνυση της Χρυσής Αυγής. Τη συγκλονιστική εμπειρία του περιέγραψε το Μάιο 2015 σε ομιλία του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα που δημοσιεύθηκε στη συνέχεια στο The Books Journal. Στις 2 Μαρτίου 2017 θα γίνει η κατ’ έφεση δίκη του.

Αν θέλουν να είναι σοβαροί, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ας καταθέσουν σε επόμενο νομοσχέδιο τροπολογίες που θα αποκαθιστούν τις σχετικές αδυναμίες του ελληνικού κράτους δικαίου και θα αποτρέπουν τις ποινικές διώξεις για φερόμενα εγκλήματα λόγου, αν δεν το κάνει ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ -που όταν ήταν στην αντιπολίτευση έβγαζε ανάλογες καταδικαστικές ανακοινώσεις.


ΝΔ: Ο εκβιασμός δεν θα περάσει

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα περιορισμού και πολύ  περισσότερο δίωξης της ελευθερίας του Τύπου. Ο εκφοβισμός των εκπροσώπων των ΜΜΕ δεν πρόκειται να περάσει, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από θρασύτατους υπόδικους εκφραστές της Χρυσής Αυγής» αναφέρει η ΝΔ.

«Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία αποτελούν  αδιαπραγμάτευτες αξίες σε κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της» καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Οι φασιστικές μέθοδοι δεν θα περάσουν

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Φαίνεται ότι οι χρυσαυγίτες βουλευτές εξαντλούν τον δήθεν τσαμπουκά τους σε σχολεία και σε δημοσιογράφους. Η νέα Ακροδεξιά επίθεση θα βρει εμπόδιο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Οι φασιστικές μέθοδοι εκφοβισμού δεν θα περάσουν. Ταυτόχρονα, όσοι ακολούθησαν πρόσφατα ίδιες τακτικές, όπως ο Καμμένος, να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη».

Ποτάμι: Το δεύτερο κρούσμα σε λίγες μέρες

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Ποτάμι.

«Είναι το δεύτερο κρούσμα εντολής σύλληψης δημοσιογράφου σε λίγες μέρες. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε η Τατιάνα Στεφανίδου ύστερα από μήνυση της Χρυσής Αυγής» σχολιάζει το Ποτάμι, και συνεχίζει:

«Οι ναζιστές θίχτηκαν από τον χαρακτηρισμό ‘τραμπούκος’ για την τραμπούκικη επίθεση στους στο σχολείο στο Πέραμα. Είναι καθήκον του δημοκρατικού κόσμου να καταδικάσει τις διώξεις δημοσιογράφων και να σταθεί στο πλευρό τους.

» Είναι ώρα επιτέλους να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος περί τύπου τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις διατηρούν. Παράλληλα εκείνοι που προωθούν σχέδια ελέγχου της ενημέρωσης και στοχοποιούν φωνές που τους ασκούν κριτική, πρέπει να προβληματιστούν για τους δρόμους που ανοίγουν.»


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s