23/01/2017: Ομοφοβικο Παραληρημα: Όταν ο Κώστας Πρέκας Νίκησε τον Αντιρατσιστικό Νόμο

της ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΜΑΡΑΓΚΙΔΟΥ

«Επειδή δεν θέλω να υπάρχει στην Ελλάδα αυτό το είδος των ανθρώπων;», δήλωσε μεταξύ άλλων. Η Αστυνομία, πάντως, δεν έδειξε την ίδια κινητικότητα στις μηνύσεις εναντίον του, όπως στην περίπτωση της Τατιάνας Στεφανίδου.

Το περασμένο Σάββατο, ο Κώστας Πρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη οδηγήθηκε σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα. Όπως δήλωσε ο ηθοποιός: «Δεν είμαι ομοφοβικός, αλλά λυπάμαι πολύ γι’ αυτούς. Τι πάει να πει ομοφοβικός; Επειδή δεν θέλω να υπάρχει στην Ελλάδα αυτό το είδος των ανθρώπων; Είναι μακριά από εμένα, δεν με ενοχλούν. Κι αν κάνουν κάτι, να είναι στο σπίτι τους. Όχι να παρασύρουν παιδιά στον όλεθρο, δεν γίνεται να εκβιάζουν δηλαδή τα παιδιά. Με είχαν προσεγγίσει πάμπολλοι. Η αντίδρασή μου, “σας παρακαλώ πολύ, λάθος πόρτα χτυπήσατε”».

Η συγκεκριμένη δήλωση ενεργοποίησε μία σειρά από οργανώσεις και πρόσωπα να καταθέσουν μήνυση με βάση την Αντιρατσιστική Νομοθεσία στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας Athens Pride, η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το Diversitas, το Blender Patras και οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές Πέτρος Σαπουντζάκης και Νικόλαος Κων. Χατζητρύφων σημείωσαν προς τις Αρχές πως:

«Σήμερα στην εκπομπή της τηλεόρασης Ε, ο Κώστας Πρέκας έκανε ακραίες ομοερωτοφοβικές δηλώσεις που παραβιάζουν το Άρθρο 1 του Ν. 927/79. Με την παρούσα τον μηνύουμε και ζητούμε την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας όπως προβλέπει ο νόμος για κάθε περίπτωσης (και όχι επιλεκτικά σε βάρος πχ. δημοσιογράφων). Αιτούμεθα να μας γνωρίσετε αριθμό πρωτοκόλλου της καταγραφής της μήνυσης και ενημέρωση για τις ενέργειές σας».

Μάλιστα οι μηνυτές κοινοποίησαν την μήνυση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και την Γενική Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε να μην αγνοηθεί το αίτημα τους. Αμέσως, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατιστικής Βίας ζήτησε στους μηνυτές να προσέλθουν στην Υπηρεσία και να καταθέσουν σχετικώς, «προκειμένου να διακριβωθούν: ο χρόνος και ο τόπος τέλεσης της πράξης, καθώς και η φύση των τελουμένων αδικημάτων προκειμένου ενημερώσουμε αρμόδιο Εισαγγελέα και προβούμε στη σύλληψη στα όρια του αυτοφώρου», όπως σημείωσαν από την Υπηρεσία, όπως και έγινε.

Τελικά, όμως, η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού δεν έδειξε την ίδια κινητικότητα όπως στην πρόσφατη περίπτωση της μήνυσης του Γιάννη Λαγού στην Τατιάνα Στεφανίδου. Αν και ο Κώστας Πρέκας είχε παράσταση σε θέατρο του Πειραιά, γεγονός για το οποίο οι μηνυτές ενημέρωσαν την ΕΛΑΣ, όπως καταγγέλουν, οι Αρχές δεν εκτέλεσαν την αυτόφωρη διαδικασία για τον εντοπισμό του. Όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Δημητράς, από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι: «Δοκιμάσαμε και επιβεβαιώσαμε πως η ΕΛΑΣ λειτουργεί ως όργανο της κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής. Εκτέλεσε αυτόφωρα κατά δημοσιογράφων μετά από μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση Σπίρτζη (Χίος) – Καμμένου (Παραπολιτικά) – Λαγού (Στεφανίδου). Όμως, μετά από μήνυση στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας που υπέβαλαν ΜΚΟ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο σε βάρος του Κώστα Πρέκα, ο τελευταίος πήγε ανενόχλητος στο θέατρό του ενώ υπάρχει διαταγή αστυνομικής αναζήτησης για αυτόφωρο σε βάρος του».

Φυσικά, ο Κώστας Πρέκας δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγείται σε ακραίες δηλώσεις. Είναι ο άνθρωπος που έχει δηλώσει πως:

«Ξέρετε τι υπάρχει πίσω από τον Τσίπρα; Δίπλα στον Τσίπρα υπάρχουν άτομα που έχουν δολοφονηθεί από τους ίδιους. Αυτό το ξέρετε; Έχουν δολοφονηθεί. Έχει δοθεί εντολή «Σκοτώστε τον». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα. Ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθροί της Ελλάδος».

Ή για το σύμφωνο συμβίωσης: «Δεν μπορούν να γίνουν κατεστημένο οι ομοφυλόφιλοι». Ενώ για τον σύντροφο του αείμνηστου Μηνά Χατζησάββα: «Τι κρίμα να γίνει θέμα ενός τεράστιου ηθοποιού η ζωή και να καταξεφτιλιστεί μετά από αυτά που είπε ο κύριος αυτός, αν είναι κύριος. Έπρεπε να σιωπήσει». Ενώ, τέλος: «Η υιοθεσία δεν θα περάσει ποτέ. Θα γίνει επανάσταση».

Για πολλούς, οι πομπώδεις δηλώσεις του Κώστας Πρέκα είναι αστείες, είναι ένας ωραίος τρόπος να φλερτάρει η Ελλάδα με το αγαπημένο της trash. Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις του δεν είναι αστείες: Είναι επικίνδυνες, είναι ρατσιστικές και προσβλητικές για το ανθρώπινο είδος.ΛΟΑΤ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μηνύουν τον Κώστα Πρέκα

24.01.2017 Pressenza Athens

syd-720x414
Οι κκ Γαλανού, Κουρουπού, μέλη Δ.Σ. του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, μιλούν σε παλαιότερο στιγμιότυπο στη Βουλή με αφορμή ζητήματα ταυτότητας φύλου.

Mήνυση κατατέθηκε από μέρους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, αναφορικά με τις δηλώσεις του Κώστα Πρέκα, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι δεν θέλει να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις υπογραφές των οργανώσεων είναι και του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. Η Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου, δήλωσε στο ελληνικό γραφείο της Pressenza: «Θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε στην ποινική δίωξη, διότι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων σε μία χώρα είναι είτε δολοφονικές ενέργειες είτε ο εκφοβισμός τους. Και οι δύο είναι πράξεις παράνομες που διεγείρουν σε μίσος και διακρίσεις κατά τρόπο –όπως τυποποιείται στην κείμενη αντιρατσιστική νομοθεσία– που εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική ακεραιότητα αυτής της κοινωνικής ομάδας, αφού εν ολίγοις μιλά για την εξαφάνισή της. Είναι χρέος μιας δημοκρατικής κοινωνίας η απομόνωση του ρατσιστικού λόγου, καθώς και η καταδίκη του με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού πολιτισμού μας, όπως άλλωστε επιτάσσει και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δείτε επί παραδείγματι την υπόθεση Vejdeland κατά της Σουηδίας».


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s