Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία: Άστεγοι στην Ελλάδα και Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας

https://i0.wp.com/astegoi.gr/images/logo.jpg

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Νέστου 5 ΑΘΗΝΑ 11527 τηλ. 210 3302182

diktyoastegon@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα , 1η Οκτωβρίου 2018

 

Θέμα: Άστεγοι στην Ελλάδα και Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας                                                                             

Με το βλέμμα στους ανθρώπους που είναι άστεγοι στο δρόμο, την πρόσφατη δολοφονία αστέγου σε σταθμό του ΗΣΑΠ και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας (1η Οκτωβρίου), το Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Κατοικία καθιερώθηκε από το 1985 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ακριβώς για να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα και σε όλους μας ότι η διαβίωση σε μία αξιοπρεπή κατοικία είναι ένα βασικό κοινωνικό δικαίωμα όλων.

Στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν άστεγοι στους δρόμους ή επιβιώνουν οριακά σε πολύ κακές συνθήκες στέγασης. Το πρόβλημα αφορά τόσο τον ελληνικό πληθυσμό όσο τους πρόσφυγες ή μετανάστες, τους πιο ευάλωτους και φτωχούς αλλά και τα νεότερα θύματα της κρίσης από μικρομεσαία στρώματα στις μεγάλες πόλεις αλλά και τις αγροτικές περιοχές. Οι κατηγορίες αστέγων είναι πολλές και όχι όλες ορατές: υπάρχουν συνάνθρωποί μας που κοιμούνται στο δρόμο με κίνδυνο της ζωής τους, σε πάρκα, πλατείες ή σε εγκαταλειμμένα σπίτια-ερείπια, σε επισφαλείς συνθήκες, σε υπόγεια, αποθήκες, εργοστάσια, γραφεία και σε άλλους ακατάλληλους χώρους χωρίς θέρμανση, νερό και ηλεκτρικό. Άλλοι στεγάζονται πρόχειρα και προσωρινά, ζουν υπό την απειλή βίας και κακοποίησης ή τελούν υπό προθεσμία λόγω εκκρεμών εξώσεων ή κατασχέσεων. Αυτή η εξελισσόμενη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να αναλάβουμε επείγουσα δράση και όχι απλώς να «ευαισθητοποιούμαστε» για την έκταση του προβλήματος.

Το Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία καλεί την Πολιτεία «να λάβει μέτρα πριν μας πάρουν μέτρα», ώστε να μην κινδυνεύουν οι άστεγοι στο δρόμο αυτόν τον χειμώνα και να διασφαλίσει έμπρακτα το δικαίωμα σε μόνιμη, ασφαλή και αξιοπρεπή κατοικία σε όλους όσοι ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το νομικό, κοινωνικό και οικονομικό τους καθεστώς.

 

Τα αιτήματά μας είναι:

α)«Ούτε Ένας Άνθρωπος στο Δρόμο». Χρειάζεται να υιοθετηθούν επείγοντα μέτρα για όσους στερούνται κατοικίας. Δεν επαρκεί να λειτουργούν περιοδικά από τους Δήμους ορισμένες εγκαταστάσεις, που διαθέτουν υποδομές για να κοιμηθούν το βράδυ οι άστεγοι και κατόπιν να επιστρέφουν στην αθλιότητα. Χρειάζονται μονιμότερες δομές στέγασης που θα επιτρέψουν την επανένταξη των αστέγων μέσα από το αίσθημα της ασφάλειας ότι τουλάχιστον έχουν στέγη.

β) Η προώθηση του θεσμού της Κοινωνικής Κατοικίας για τους πιο ευάλωτους, για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, για τα θύματα των εξώσεων και για το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να έχει αξιοπρεπή κατοικία με όρους αγοράς. Η Κοινωνική Κατοικία αποτελεί τόσο μέτρο πρόληψης για όσους κινδυνεύουν να χάσουν ή έχουν χάσει την κατοικία τους όσο και εργαλείο επανένταξης.

γ) Λειτουργία μόνιμων δομών για τους αστέγους και νομοθέτηση των υπηρεσιών που υποχρεούται να προσφέρει η Πολιτεία χωρίς αποκλεισμούς. Απαιτούμε ειδικότερες και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες για όσους υποφέρουν εκτός από την έλλειψη στέγης και από ψυχικές νόσους και διαταραχές, μεικτά προβλήματα υγείας, αλκοολισμό-χρήση ουσιών, έχουν υποστεί βία, κακοποίηση και σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευση. Οι δομές αυτές θα πρέπει να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό και να έχουν σταθερή κρατική χρηματοδότηση.

δ) Αναδιατύπωση του ορισμού των αστέγων, απαλοιφή όρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που αποκλείουν αστέγους από το status του αστέγου και την πρόσβαση στις υπηρεσίες.

ε) Σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την έλλειψη στέγης και την ποιότητα της κατοικίας. Αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνον επείγοντα ή βραχυχρόνια μέτρα για τους αστέγους αλλά και την υιοθέτηση μακροχρόνιας στεγαστικής πολιτικής για όλες τις κοινωνικές ομάδες με πρόβλεψη συγκεκριμένων πηγών χρηματοδότησης. Για ένα τέτοιο Σχέδιο Δράσης χρειάζεται ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των Υπουργείων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των θεμάτων στέγης, ήτοι Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης –  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών.

Το Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία αναγνωρίζει ορισμένα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης όπως: Η θεσμοθέτηση των αστέγων ως διακριτής ευάλωτης ομάδας, η  δυνατότητα για πρόσβαση στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και στο επίδομα στέγασης, η θεσμοθέτηση προδιαγραφών για τους χώρους που φιλοξενούν αστέγους, η λειτουργία των προγραμμάτων «Στέγαση και Επανένταξη» και «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους καθώς και η πρόσφατη προσπάθεια για πιλοτική εθνική καταγραφή του αριθμού τους.

Ωστόσο η πολιτική της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την τήρηση των προδιαγραφών που τα συνοδεύουν, ούτε στην παροχή συμβολικών επιδομάτων και τροφίμων σε όσους επιζούν σε ακραία φτώχεια. Είναι αναγκαία μία τολμηρή νομοθετική  παρέμβαση, με θεσμικά μέτρα και διάθεση πόρων, για την ανάσχεση και την πρόληψη της έλλειψης στέγης και της εξελισσόμενης φτώχειας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιωάννα Περτσινίδου , τηλ. 6937452677

Σπύρος Ψύχας , τηλ. 6974510976

Παναγιώτα Φίτσιου, τηλ. 6974430954

Λάζαρος Πετρομελίδης, τηλ. 6938818441

Το Ελληνικό Δίκτυο συστήθηκε επίσημα το 2010 και σήμερα αποτελείται από 27 οργανώσεις. Εκπροσωπείται στην FEANTSA, την Ευρωπαϊκή Οργάνωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εργάζονται με Αστέγους.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s