Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων για Φυλακές Χαλκίδας: Άνθρωπος που δεν κινείται είναι νεκρός

protovoulia

Κυριακή, 12 Μαΐου 2019

ΦΥΛΑΚΕΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φυλακές Χαλκίδας:  Άνθρωπος που δεν κινείται είναι νεκρός
Αθήνα, 12 Μαΐου 2019
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επισκέφθηκε στις 7 Μαΐου 2019 τις Φυλακές Χαλκίδας, ένα παμπάλαιο κτίριο, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές το οποίο είναι υπερπλήρες.  Ένα κτίριο που το κατοικούν ζωντανοί νεκροί. Η χωρητικότητα της φυλακής είναι 127 άτομα και κατά την ημέρα της επίσκεψής μας οι κρατούμενοι ανέρχονταν σε 220 άτομα εκ των οποίων 54 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Η Πρωτοβουλία συνομίλησε με κρατούμενους και τον διευθυντή της φυλακής και επισκέφτηκε τους χώρους.
Οι Χώροι
Η συγκεκριμένη φυλακή είναι ασφυκτικά γεμάτη. Οι πρώτες εντυπώσεις  ξεγελούν. Εισέρχεται κανείς σε έναν ευρύχωρο περιφραγμένο χώρο ο οποίος είναι πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα του προσωπικού, όταν όμως προχωρήσει παραμέσα διαπιστώνει ότι: στην είσοδο βρίσκονται στριμωγμένα σε έναν περιορισμένο χώρο τα γραφεία της διεύθυνσης, τα μηχανήματα ελέγχου, το θυρωρείο και ο χώρος του υποτιθέμενου «ανοιχτού» επισκεπτηρίου, με δύο τραπέζια στα οποία υπάρχει διαχωριστική ξύλινη λουρίδα ύψους περίπου 50 εκ. που αποκλείει οποιαδήποτε σωματική επαφή καθώς και σειρά 6 καθισμάτων εντεύθεν κακείθεν. Ο χώρος αυτός επικοινωνεί με ένα αρκετά περιποιημένο προαύλιο όπου υπάρχουν  τα μαγειρεία, οι τουαλέτες του προσωπικού, δύο εξωτερικοί θάλαμοι καθώς και το κυρίως κτίριο με τους υπόλοιπους θαλάμους. Το προαύλιο αυτό δεν είναι επισκέψιμο από τους κρατούμενους. Οι κοινόχρηστοι χώροι ήταν σχετικά καθαροί, προφανώς λόγω της επίσκεψής μας. Επισκεφτήκαμε τα μαγειρεία, το χώρο του κλειστού και του «ανοιχτού» επισκεπτηρίου καθώς και έναν αποπνικτικό θάλαμο περίπου 40τμ στον οποίο υπήρχε το αδιαχώρητο, καθώς είναι στοιβαγμένα  συνολικά 22 άτομα σε κουκέτες τη μία δίπλα στην άλλη αλλά και στον διάδρομο, με ελάχιστο ελεύθερο χώρο για να κινηθούν και ελάχιστο αέρα. Ένα  πανί κρεμασμένο με μανταλάκια σε κάθε κουκέτα, εξασφαλίζει μια υποτιθέμενη ιδιωτικότητα. Όσο για τις συνθήκες υγιεινής, τραπέζια και σκαμνιά δεν υπάρχουν και οι κρατούμενοι τρώνε πάνω στα κρεβάτια,  ενώ ο χώρος διαθέτει μόνο μια τουαλέτα και ένα ντους.
Φυσικά ούτε λόγος ότι υπάρχει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα ΑΜΕΑ.
Στη συζήτηση που είχαμε με κρατούμενους -παρουσία του διευθυντή, του αρχιφύλακα και του φυλακτικού προσωπικού- μας είπαν ότι διαβιούν ο ένας επάνω στον άλλο σε άθλιες συνθήκες σε θαλάμους που είναι άβαφτοι, βρόμικοι και όπου οι σοβάδες πέφτουν στα κεφάλια τους. Π.χ., για έναν θάλαμο 26 ατόμων υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες και 2 ντους, χωρίς δυνατότητα ζεστού νερού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από το μαρτύριο του συνωστισμού και της έλλειψης ζεστού νερού,  υπάρχει και το μαρτύριο με τους κοριούς που έχουν πλημμυρίσει τους θαλάμους, και καθώς η απολύμανση είναι ελλιπέστατη το μαρτύριο είναι συνεχές. Ο προαυλισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος λόγω της στενότητας του χώρου,  κάτι λιγότερο από 200 τμ. το προαύλιο για το σύνολο των κρατουμένων, ήτοι 220 άτομα.  Επιπλέον ο υπερπληθυσμός  εκθέτει τους κρατούμενους σε μολυσματικές ασθένειες και τους μη καπνιστές στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απραξία και ακινησία στην οποία υποβάλλονται καθημερινά καθώς  αθλητικές δραστηριότητες,  γυμναστήριο, αίθουσα για εκδηλώσεις,  ή εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να έχουν έντονη την αίσθηση της απομόνωσης. Επίσης δεν υπάρχει skype που θα διευκόλυνε την επικοινωνία των κρατουμένων και κυρίως των αλλοδαπών με τους δικούς τους.  Η πρόσβαση στο internet είναι απαγορευτική όπως και η δυνατότητα χρήσης κινητού τηλεφώνου. Έτσι η επαφή με τον έξω κόσμο είναι έως αδύνατη αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί κρατούμενοι δεν έχουν επισκεπτήρια και υποστηρικτικό περιβάλλον.
Σίτιση
Η σίτιση είναι υποφερτή και υπάρχει ξεχωριστό διαιτολόγιο τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους διαβητικούς. Καθώς η φυλακή διαθέτει μόνο δύο ξεχαρβαλωμένα ηλεκτρικά κοινόχρηστα μάτια και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν όλοι εκείνοι που θα ήθελαν να μαγειρέψουν, οι κρατούμενοι ζήτησαν να αυξηθούν τα ηλεκτρικά μάτια. «Αυτή η φυλακή είναι τιμωρητική», μας είπαν. «Μας στερεί απλά πράγματα». Και είναι πράγματι,  γιατί αφενός είναι μια φυλακή-χωματερή ανθρώπων και αφετέρου απουσιάζουν στοιχειώδεις υποδομές και εξοπλισμός που θα έκαναν κατ’ ελάχιστο πιο ανθρώπινες τις συνθήκες διαβίωσης.
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Οι υπηρεσίες υγείας είναι επιεικώς ανεπαρκέστατες. Το κατάστημα διαθέτει για τις ανάγκες 220 κρατουμένων έναν μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής ο οποίος εργάζεται παράλληλα και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, και τρεις νοσηλευτές (2 μόνιμους και 1 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες).   Επίσης  2 μόνιμους κοινωνικούς λειτουργούς συν 1 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες, και 1 ψυχολόγο. Οδοντίατρος δεν υπάρχει, και  όταν παραστεί ανάγκη ο κρατούμενος μεταφέρεται στο νοσοκομείο σιδηροδέσμιος όπου και παραμένει έτσι, με τα χέρια δεμένα πίσω, κατά τη διάρκεια της όποιας επέμβασης. Ο γενικός γιατρός παρέχει  υποτυπώδεις υπηρεσίες, και όπως μας είπαν οι κρατούμενοι, για κάθε πρόβλημα τούς δίνει depon (η πανάκεια όλων των φυλακών) και τους προτείνει  επίσης να πίνουν νερό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Άλλες ιατρικές ειδικότητες δεν υπάρχουν, ούτε σε μόνιμη βάση ούτε κατ’ επίσκεψη.  Οι κρατούμενοι επίσης μας είπαν ότι κατά την εισαγωγή των νεοφερμένων δεν γίνονται εξετάσεις αίματος και κοπράνων ούτε για έιτζ ούτε για ηπατίτιδα, με αποτέλεσμα να νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και ανησυχία. Επίσης δεν υπάρχει διερμηνέας για τους αλλοδαπούς, και τη διερμηνεία την κάνει κάποιος συγκρατούμενός τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μολονότι ο διευθυντής ανέφερε ότι σ’ αυτές τις φυλακές δεν κυκλοφορούν ναρκωτικά, όταν ρωτήθηκε πού μεταφέρονται οι χρήστες, απάντησε ότι μεταφέρονται στο νοσοκομείο…
Προγράμματα κατάρτισης/ εκπαίδευση/ εργασία
Στο συγκεκριμένο κατάστημα δεν υπάρχει Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ούτε  προγράμματα εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων, εκτός από μια μουσικοθεατρική ομάδα 20 ατόμων, 2 φορές την εβδομάδα, την οποία στηρίζουν εξωτερικοί συνεργάτες. Κατά τα άλλα, όπως μας είπαν οι κρατούμενοι, περνούν όλη την ημέρα είτε παίζοντας τάβλι είτε παραμένοντας μέσα στους θαλάμους. «Άνθρωπος που δεν κινείται, είναι νεκρός», μας είπε ένας κρατούμενος, αναδεικνύοντας μ’ αυτή τη λακωνική φράση τις απαράδεκτες συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης στη συγκεκριμένη φυλακή.
Στη φυλακή λειτουργεί εργαστήριο Στρωματοποιίας-Υφαντουργίας, όπου κατασκευάζονται  βαμβακερά στρώματα. Σύμφωνα με τον διευθυντή, 70 στρώματα κάθε εβδομάδα στέλνονται στο ΚΑΥΦ για να τα προμηθευτούν οι φυλακές, παρ’ όλα αυτά,  η Πρωτοβουλία από επισκέψεις της σε άλλες φυλακές έχει  διαπιστώσει ότι πολλοί κρατούμενοι δεν είχαν στρώματα και κοιμούνταν πάνω στα σιδερένια κρεβάτια…
Άδειες/επισκεπτήρια
Σχετικά με τις άδειες, οι κρατούμενοι με τους οποίους συνομιλήσαμε μας είπαν ότι παίρνουν τακτικές άδειες. Ανάμεσά τους όμως δεν βρίσκονταν αλλοδαποί για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Τα επισκεπτήρια είναι κλειστά (τζάμι-τηλέφωνο). Κατ’ εξαίρεση κάθε Σάββατο υπάρχει «ανοιχτό» επισκεπτήριο  για οικογένειες με παιδιά, διάρκειας 30-40΄. Οι κρατούμενοι ζητούν να καθιερωθεί και ένα ακόμη «ανοιχτό»  μέσα στην εβδομάδα καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να έχουν όλοι «ανοιχτό» επισκεπτήριο με τις οικογένειές τους. Επίσης παραπονέθηκαν για το ότι η διεύθυνση επιτρέπει να τους φέρνουν οι συγγενείς μόνο βραστό κρέας χωρίς κόκαλο. Οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται, όπως και τα παπούτσια, τα οποία τους προτρέπει η διεύθυνση να αγοράσουν από συνεργαζόμενο κατάστημα με τη φυλακή. Τι κάνουν όμως όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα? Με τη λογική της διεύθυνσης, προφανώς μένουν ξυπόλητοι.
Οι κρατούμενοι παραπονέθηκαν επίσης για το ότι η Γραμματεία δεν τους εξυπηρετεί όπως θα έπρεπε. «Είναι τελείως άχρηστοι», είπαν, παρά την παρουσία του διευθυντή.
Η χειρότερη όμως εμπειρία για όλους τους κρατούμενους είναι οι μεταγωγές, μια εμπειρία που τους κρατάει σιδηροδέσμιους όχι μόνον στην κλούβα αλλά και μέσα στη φυλακή καθώς χρησιμοποιείται ως μέσον εκφοβισμού και καταστολής, για να μην διεκδικούν και να μην διαμαρτύρονται οι κρατούμενοι για τίποτα. Διότι το να μεταφέρονται επί ώρες σιδηροδέσμιοι μέσα στην κλούβα, σε έναν στενό χώρο, πάνω σε ένα σιδερένιο παγκάκι  είναι κάτι που τους έχει αφήσει βαθιά τραύματα, όπως μας είπαν. Συζητήσαμε το θέμα με τον διευθυντή, και μας είπε ότι κι εκείνος συμφωνεί πως ο τρόπος μεταγωγής δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους κρατούμενους, και ότι κατά τη δική του άποψη θα έπρεπε να καταργηθούν οι μεταγωγές μέσω αστυνομίας και να γίνονται από το φυλακτικό προσωπικό των φυλακών.  Η Πρωτοβουλία επί χρόνια διαμαρτύρεται για τις μεταγωγές και προτείνει μέτρα στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου  (βλ. πρόσφατο  ΥΠΟΜΝΗΜΑ), πλην όμως μέχρι σήμερα κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί,  ούτε καν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία, ώστε να σταματήσει ο απάνθρωπος τρόπος που διενεργούνται οι μεταγωγές των κρατουμένων.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων, για μια ακόμα φορά δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, για αποσυμφόρηση των φυλακών, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για εκπαίδευση και ψυχαγωγία, για προαυλισμό, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
Απαιτούμε από το Υπουργείο να σταματήσει επιτέλους αυτός ο τιμωρητικός, εκδικητικός «σωφρονισμός» των κρατουμένων και να ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο για την αποσυμφόρηση του συγκεκριμένου καταστήματος όσο και για τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης.  Οι κρατούμενοι το μόνο που στερούνται είναι η ελευθερία τους και κανένα άλλο δικαίωμα. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη στοιχειώδους εξοπλισμού (τραπέζια φαγητού, σκαμνιά, ηλεκτρικά μάτια, ζεστό νερό κλπ), καθώς και υποδομών (προαυλισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) συνιστούν απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, στην πραγματικότητα όμως συνιστούν  βασανιστήριο, και στην ουσία απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2018.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
——————————————————————————————————

 

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΙΝΙΚΟΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

            ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Μιχάλη Καλογήρου
Λεωφ. Μεσογείων 96
Τηλ.: 210 7767 417-8
Fax: 210 7767 468
———————–
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Με το παρόν υπόμνημά της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μια κινηματική συλλογικότητα που ασχολείται εδώ και 13 χρόνια συστηματικά με τα θέματα των φυλακών και των κρατουμένων, εκθέτει προς το Υπουργείο σας  τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της για την κατάσταση στις φυλακές και εν γένει για το ποινικο-σωφρονιστικό σύστημα, ευελπιστώντας ότι θα τις λάβετε υπόψη σας και θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, με στόχο πάντα τη λιγότερη φυλακή, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των εγκλείστων και τελικά την επανένταξή τους.
Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2019
********
ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ
Η Πρωτοβουλία μετά τις επισκέψεις της σε φυλακές και τις συζητήσεις με κρατούμενους έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, τις ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων, σε υποδομές, φάρμακα και περίθαλψη, αλλά και την εγκληματική αδιαφορία ορισμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων και εργαζομένων στις διοικήσεις των φυλακών. Τον Ιανουάριο 2018, σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής κ. Ευτύχη Φυτράκη, η Πρωτοβουλία κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της πάνω στον Σωφρονιστικό Κώδικα και τα πορίσματα από όλες τις επισκέψεις της σε ελληνικές φυλακές. Μετά από εκτενή συζήτηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο εργάζεται με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φυλακές. Όπως όμως δείχνει  ο μακρύς κατάλογος με τις αυτοκτονίες και τους θανάτους από «παθολογικά» αίτια  που συνέβησαν το 2018 στις φυλακές και τα κρατητήρια ότι αυτοί οι θάνατοι δεν είναι καθόλου τυχαίοι. Η συνθήκη αυτής καθαυτής της φυλακής που λειτουργεί απλώς σαν αποθήκη ανθρώπων σε συνδυασμό με το κατ’ ευφημισμό σωφρονιστικό σύστημα και τις απαράδεκτα υψηλές ποινές οδηγούν τους κρατούμενους στην αυτοχειρία και τον θάνατο. Και αυτή η μακριά σειρά του θανάτου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και το 2019.
Για το 2018 με αρχές 2019, έχουμε πληροφορίες ενδεικτικά για 27 θανάτους:
2018 Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού: το διάστημα Ιούνιος– Οκτώβριος 2018 υπήρξαν 3 αυτοκτονίες, σύμφωνα με τη διεύθυνση.
29 Ιανουαρίου 2018 Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού: δίνει τέλος στη ζωή του ένας οροθετικός κρατούμενος 31 ετών μέσα στο κελί του, λίγο πριν αποφυλακιστεί.
2 Φεβρουαρίου 2018 Φυλακές Λάρισας: νεκρός στο κελί του βρέθηκε ο 26χρονος κρατούμενος Σώζος Μαλτέζος Πέθανε από πρόβλημα στα δόντια (!)  2 ημέρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον γναθοχειρουργό.
5 Φεβρουαρίου 2018 Φυλακές Αλικαρνασσού Κρήτης: αυτοκτονεί ένας 33χρονος κρατούμενος.
11 Φεβρουαρίου 2018 ΑΤ Τρικάλων: αυτοκτονεί κρατούμενος ο οποίος βρισκόταν στα κρατητήρια του Α.Τ. Τρικάλων, κόβοντας την καρωτίδα του με την αλυσίδα του ρολογιού του.
16 Φεβρουαρίου 2018 Α.Τ. Κισσάμου Χανίων: αυτοκτονεί κρατούμενος στο κρατητήριο  – κρεμάστηκε με την κουβέρτα του.
24 Μαΐου 2018 Φυλακές Κομοτηνής: μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αποδράσει, ένας αλλοδαπός κρατούμενος αποπειράται να απαγχονιστεί.
18 Ιουνίου 2018 Φυλακές Κέρκυρας: ο κρατούμενος στις φυλακές Κερκύρας Φ.Κ., ομογενής από το Καζακστάν,  βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, αφήνοντας ένα σημείωμα με τις λέξεις «δεν αντέχω άλλο».
24 Ιουνίου 2018 Φυλακές Κορυδαλλού: κρεμασμένος βρέθηκε στο κελί του 65χρονος κρατούμενος.
3 Σεπτεμβρίου 2018 Α.Τ. Πεντέλης: η 21χρονη κρατούμενη Δ.Λ. βρέθηκε απαγχονισμένη μέσα στο κρατητήριο, καθώς, σύμφωνα με την Αστυνομία,  «κρεμάστηκε» με τα κορδόνια των παπουτσιών  της.
5 Σεπτεμβρίου 2018 Α.Τ. Ομόνοιας: προσάγεται άντρας 47 ετών με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, ένιωσε αδιαθεσία. Ο κρατούμενος διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το πώς, το γιατί και το πότε ακριβώς πέθανε δεν το έχουμε μάθει ακόμα.
8 Σεπτεμβρίου 2018 Φυλακές Αγυιάς Χανιών: υπόδικος κρατούμενος 35 χρονών, βουλγαρικής καταγωγής, βρέθηκε απαγχονισμένος με αυτοσχέδιο κορδόνι στο πειθαρχείο της φυλακής.
10 Οκτωβρίου 2018 Φυλακές Τριπόλεως: 79χρονος κρατούμενος βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του.
24 Νοεμβρίου 2018 Φυλακές Τρικάλων: νεκρός βρέθηκε ο 33χρονος I.V. αλβανικής καταγωγής, κρατούμενος στην πτέρυγα Γ2 των φυλακών Τρικάλων. Η αιτία του θανάτου του, άγνωστη μέχρι στιγμής.
2 Δεκεμβρίου 2018 Ρόδος: 32χρονος κρατούμενος κατά τη μεταγωγή του στη Ρόδο για να δικαστεί αφήνει την τελευταία του πνοή στο πλοίο που τον μετέφερε. Η αιτία του θανάτου του, άγνωστη.
6 Δεκεμβρίου 2018 Φυλακές Λάρισας: κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας, ο Ν.Δ. 25 χρονών, έβαλε τέλος στη ζωή του.
25 Δεκεμβρίου 2018 Φυλακές Κορυδαλλού: βρέθηκε νεκρός ο Ν.Λ. 27 χρονών, κρατούμενος στο πειθαρχείο της Δ’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού. Η  αιτία του θανάτου του άγνωστη μέχρι στιγμής.
26 Δεκεμβρίου 2018 Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού: αυτοκτονεί κρατούμενος του ψυχιατρικού τμήματος των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος κρεμάστηκε με τη ζώνη του, ενώ σε λίγες ημέρες αναμενόταν η αποφυλάκισή του.
14 Ιανουαρίου 2019 Φυλακές Κορυδαλλού: δολοφονείται στην Ε’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού από συγκρατούμενό του  ο Αρμπέρ Μπάκο.
18 Ιανουαρίου 2019 Φυλακές Κορυδαλλού: ένας 65χρονος προσωρινά κρατούμενος εντοπίστηκε νεκρός στο κελί του.
27 Ιανουαρίου 2019 Φυλακές Κορυδαλλού: ένας 33χρόνος κρατούμενος αλβανικής καταγωγής βρέθηκε νεκρός στο κελί του στην Ε’ πτέρυγα.
8 Φεβρουαρίου 2019 ΑΤ Ομόνοιας: Ο 34χρονος μετανάστης Εμπουκά  Μαμανσουμπέκ προσάγεται για εξακρίβωση στοιχείων στο ΑΤ, όπου βρίσκει το θάνατο κάτω από αδιευκρίνιστες  συνθήκες.
11 Φεβρουαρίου 2019 Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού: απαγχονισμένος βρέθηκε στο κελί του 60χρονος κρατούμενος από την Τουρκία.
12 Φεβρουαρίου 2019 Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού: νεκρός βρίσκεται στο μπάνιο των φυλακών ο 47χρονος Θεόφιλος Σεχίδης. Η αιτία του θανάτου άγνωστη μέχρι στιγμής.
Φεβρουάριος 2019 Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού: καρκινοπαθής κρατούμενος αφήνει την τελευταία του πνοή στο ψυχιατρείο.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
·      Πάγια θέση της Πρωτοβουλίας είναι η ανάγκη για μια ουσιαστική, τολμηρή επανεξέταση της ποινικο-σωφρονιστικής/αντεγκληματικής πολιτικής, πόσω μάλλον υπό τις παρούσες συνθήκες που η φτώχεια, η τοξικοεξάρτηση και η μετανάστευση φαίνεται να αποτελούν  προνομιακά πεδία για την επίδειξη ιδιαίτερης αυστηρότητας από την πλευρά δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι λόγω της «ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» βρίσκονται στο απυρόβλητο και δεν λογοδοτούν, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε σε όλη την Ευρώπη τις περισσότερες ποινές ισοβίων!
·      Είναι ιδιαίτερα σημαντικό  να εφαρμόζονται οι  διατάξεις που αφορούν τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής, όπως η εργασία σε δήμους, ιδρύματα κλπ.,  αλλά και μέτρα όπως η ημιελεύθερη διαβίωση, ο κατ’ οίκον περιορισμός, η συμμετοχή σε κλειστά ή ανοιχτά προγράμματα απεξάρτησης κ.ά., με προσαρμογή των νόμων όπου αυτό απαιτείται (π.χ. ο χρόνος εργασίας σε δήμο δεν μπορεί να είναι πολλαπλάσιος αυτού της ποινής, εφόσον ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται και δεν δύναται να καλύψει τα έξοδά του).  Είναι επίσης επιβεβλημένο να παροτρύνονται οι εμπλεκόμενοι φορείς για άμεση και απρόσκοπτη συνεργασία.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ-ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

·       Η επιβολή χρηματικής ποινής  παράλληλα με τον εγκλεισμό στη φυλακή αποτελεί μια κατάφορα εκδικητική πράξη καταδικάζοντας  με διπλή ποινή τον κατηγορούμενο.
Η εθνική νομοθεσία προβλέπει πως οι δικαστές έχουν το δικαίωμα, και το εφαρμόζουν σχεδόν απαρέγκλιτα, να επιβάλλουν και χρηματικές ποινές πέρα από τις ποινές κάθειρξης για το ίδιο παράπτωμα. Η επιβολή χρηματική ποινής έρχεται να αποτελειώσει τον κρατούμενο, ο οποίος ύστερα από την έκτιση της ποινής του στα σύγχρονα κολαστήρια των ελληνικών φυλακών έρχεται αντιμέτωπος με ένα δυσθεώρητο, συχνά, οικονομικό χρέος, πολλών χιλιάδων ευρώ προς το ελληνικό κράτος που έρχεται να προστεθεί και στην παντελή απουσία δομών και πόρων για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων.  Η σύλληψη και μόνο ενός τέτοιου σαδιστικού μέτρου, το οποίο, είναι αλήθεια, αριθμεί πολλά χρόνια εφαρμογής, αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αυτοί που σχεδιάζουν, νομοθετούν και υλοποιούν τέτοιες πολιτικές δεν τρέφουν καμία αυταπάτη για το τι είναι οι φυλακές. Με την επιβολή της χρηματικής ποινής η τιμωρητικότητα και εκδικητικότητα του κράτους ακολουθεί τη συντριπτική πλειονότητα των αποφυλακισθέντων για πολλά ακόμη χρόνια.
Η χρηματική ποινή, η οποία σημειωτέων προσαυξάνεται κατά 110% με την αποφυλάκιση,  στέκεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι των πρώην κρατουμένων. Οι αποφυλακισθέντες αφού έχουν ήδη «πληρώσει» με τη στέρηση της ελευθερίας τους αλλά και την προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς τους με τις συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές πρέπει πλέον να βρουν χρήματα να πληρώσουν ξανά για το αδίκημα για το οποίο καταδικάσθηκαν. Οι πρώην κρατούμενοι, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους άποροι και άνεργοι, έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά δικαστήρια για τις χρηματικές τους ποινές, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζονται να ανοίξουν δική τους επιχείρηση εφόσον ως οφειλέτες του δημοσίου δεν μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα, αλλά και να βρουν δουλειά ως μισθωτοί. Οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται αφειδώς από τα δικαστήρια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με σωφρονισμό και επ’ ουδενί  βοηθούν στην επανένταξη. Οι εν λόγω ποινές λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τους ως επί το πλείστον οδηγούν τους ανθρώπους στην εξαθλίωση και τελικά εκ νέου στη φυλακή. Προτείνεται η ολοκληρωτική κατάργηση των χρηματικών ποινών, οι οποίες έχουν σαφώς  εκδικητικό χαρακτήρα, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος φυλακή-αποφυλάκιση-φυλακή.
Η αναγραφή των ποινών στο ποινικό μητρώο γενικής χρήσης των αποφυλακισθέντων αποτελεί, εκτός από τον διαρκή στιγματισμό,  σοβαρό εμπόδιο στην εύρεση εργασίας, με αποτέλεσμα την αδυναμία επανένταξης και την ανακύκλωση της παραβατικότητας. Προτείνεται η διαγραφή των ποινών μέχρι 10 χρόνια από το ποινικό μητρώο γενικής χρήσης.
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ
·      Επανεξέταση των αθρόων προφυλακίσεων. Αλλαγή του νόμου, ώστε να περιορίζονται οι περιπτώσεις και τα αδικήματα για τα οποία επιβάλλεται προφυλάκιση. Προτείνεται να θεσμοθετηθεί λίστα αναμονής, ώστε να μην υπερβαίνει ο πληθυσμός των κρατουμένων τις υπάρχουσες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο όριο προφυλάκισης να μην υπερβαίνει τους 6 μήνες.
ΑΔΕΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ & ΕΚΤΑΚΤΕΣ
·      Άμεση εγκατάλειψη της συνήθους πρακτικής εκ μέρους του συμβουλίου της φυλακής της απόρριψης των αιτημάτων για χορήγηση άδειας σε κρατούμενους που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, και μάλιστα με ανεπαρκή αιτιολόγηση (μαντεψιά ότι δεν θα κάνει καλή χρήση ο κρατούμενος).   Ειδικότερα όσον αφορά τη χορήγηση της πρώτης άδειας σπάνια δίνεται όπως ορίζει ο νόμος, αντίθετα η απόρριψή της φαίνεται να αποτελεί «εθιμικό δίκαιο» των συμβουλίων των φυλακών.  Η απόρριψη των αδειών, εκτός του ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχολογία του κρατούμενου, αποτελεί και τροχοπέδη για τη μεταγωγή του  στις αγροτικές φυλακές και κατ΄επέκταση και στην αποσυμφόρηση των φυλακών.
·      Τήρηση  του νόμου όσον αφορά τη διάρκεια της άδειας και τα οδοιπορικά, και όχι με βάση την αυθαίρετη ή εκδικητική κρίση των συμβουλίων ή του επόπτη-εισαγγελέα, όπως παρατηρείται σε κάποιες φυλακές.
·      Χορήγηση άδειας σε αλλοδαπούς, ανεξάρτητα από την απουσία συγγενικών τους προσώπων στην Ελλάδα, καθώς η απουσία αυτή δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο λόγο απόρριψης, κατά παράβαση του άρθ. 54 παρ. 4  του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα.
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
·      Άμεση διαγραφή από τους φακέλους των κρατουμένων όλων των πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί.
·      Επανεξέταση και του ισχύοντος αλλά και του υπό ψήφιση σωφρονιστικού κώδικα καθώς και του εσωτερικού κανονισμού των φυλακών.
·      Κατάργηση πειθαρχικών ποινών για αυτοτραυματισμούς.
·      Κατάργηση πειθαρχικών ποινών που στερούν από τους τοξικοεξαρτημένους το δικαίωμά τους στη θεραπεία.
·      Υποχρέωση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων –και έλεγχος αυτών– να παρέχουν τις υπηρεσίες που προβλέπει ο νομοθέτης και να πάψουν να λειτουργούν βάσει υποδείξεων  του εκάστοτε επόπτη-εισαγγελέα ή διευθυντή. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση πως οφείλουν να υπερασπίζονται τους κρατούμενους και όχι να συνεισφέρουν στην τιμωρητικότητα, είτε φοβούμενοι για τη θέση τους είτε λόγω «φόρτου εργασίας».
ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
·      Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και αντικατάστασή τους με ανοιχτές εξωϊδρυματικές δομές. Υπάρχει  ανάγκη να εφαρμοστούν διεξοδικότερα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα αναμορφωτικά μέτρα για ανηλίκους, μέτρα που λειτουργούν εναλλακτικά στον εγκλεισμό, όπως είναι τα μέτρα επιμέλειας, η κοινωφελής εργασία, η επανορθωτική δικαιοσύνη και η ένταξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης σύμφωνα με τις εκθέσεις και τα πορίσματα του Συνηγόρου του Παιδιού για τις φυλακές ανηλίκων.
·      Ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της Πολιτείας με στόχο την εξάλειψη της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού, με την ένταξη των παιδιών Ρομά και αλλοδαπών στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και  ενημέρωση των πολιτών, με τη δημιουργία κοινωνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
ΜΩΡΟΜΑΝΕΣ
·         Στις Φυλακές Ελεώνα Θηβών αυτή τη στιγμή κρατούνται 18 ανήλικα παιδιά μαζί με τις μητέρες τους. Βρέφη και παιδιά καλούνται να υποστούν τις συνέπειες τους εγκλεισμού. Αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν πίσω από τα κάγκελα. Κι εδώ υπάρχει το παράδοξο τα παιδιά που μπαίνουν φυλακή να είναι οι μοναδικές περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται εκεί χωρίς ποινή. Η κράτηση ανηλίκων χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα είναι τελείως απαράδεκτη και απάνθρωπη.  Ο ν. 4356/2105 άρθρ. 20 ο οποίος υποτίθεται ότι θα έδινε τη δυνατότητα να αποφυλακιστούν γυναίκες με ανήλικα παιδιά ως 8 ετών, δυστυχώς αποδείχτηκε αναποτελεσματικός. Εφόσον λοιπόν οι προϋποθέσεις του νόμου είναι τόσο περιοριστικές ώστε να μην έχει αποφυλακιστεί  σχεδόν καμία γυναίκα, ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει και να νομοθετηθούν εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής για τις μωρομάνες. Η μεταφορά των παιδιών σε παιδικό σταθμό και το παιδικό επισκεπτήριο είναι ένα θετικό βήμα,  στην ουσία όμως τα παιδιά δεν παύουν να ζουν έγκλειστα πίσω από τα κάγκελα.Προτείνονται εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής, όπως η  δημιουργία ανοιχτών δομών για τις μωρομάνες εντός του ιστού της πόλης, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα φυλακή, όπου οι κηδεμόνες των ανηλίκων θα έχουν το κλειδί του διαμερίσματος και θα μπορούν να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο, το γιατρό ή σε άλλες δραστηριότητες. Η Ισπανία έχει εφαρμόσει αυτό το σύστημα με μεγάλη επιτυχία από το 2008. Το έχουν εφαρμόσει επίσης η Ολλανδία και η Σουηδία.
ΧΡΗΣΤΕΣ /ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΤΗΣ
·      Υφ’ όρον απόλυση των χρηστών ουσιών ούτως ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εκτός φυλακής και έτσι να διευκολύνεται η ταχύτερη απεξάρτησή τους και συνακόλουθα η επανένταξή τους.
·      Να καθιερωθεί πλήρες πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ για τους οροθετικούς κρατούμενους.
·      Να δημιουργηθούν μονάδες απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ) σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα.
ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
·      Συχνά οι κρατούμενοι επιλέγουν να απέχουν από τα  δικαστικά συμβούλια που κρίνουν υποθέσεις τους προκειμένου να αποφύγουν το μαρτύριο της μεταγωγής. Το μαρτύριο της μεταγωγής επίσης το υφίστανται οι κρατούμενοι όταν μετάγονται και σε νοσοκομείο για ιατρικούς λόγους. Μεταφέρονται –και πολλές φορές παραμένουν- δεμένοι πισθάγκωνα με χειροπέδες, καθισμένοι στα σιδερένια παγκάκια,  με αποτέλεσμα μετά από πολύωρη μεταγωγή να βγαίνουν με μώλωπες και λερωμένοι πολλές φορές από τον εμετό τους.  Προτείνεται  α) να πάψει η επιβολή αυτού του απάνθρωπου τρόπου μεταγωγής που αφενός δεν διασφαλίζει τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου και αφετέρου θίγει την αξιοπρέπειά του, άμεσα για όσους δεν  χαρακτηρίζονται ύποπτοι φυγής. Και σε κάθε περίπτωση  για τις έγκυες κρατούμενες,  β) να αντικατασταθούν οι κλούβες με λεωφορεία και να προστεθούν ζώνες ασφαλείας, γ) σε περίπτωση που αιτιολογημένα ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος, η δέσμευση να γίνεται με τα χέρια μπροστά.
·      Ανάγκη ταχύτερης προώθησης και εξέτασης των αιτημάτων μεταγωγής, όταν ο κρατούμενος κινδυνεύει, όταν υπάρχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι (π.χ. θάνατος συγγενικού προσώπου, βλ. φυλακές Λάρισας και Τρικάλων) ή έχουν να κάνουν με θέματα σπουδών ή τοξικοεξάρτησης (έλλειψη προγραμμάτων απεξάρτησης στη συγκεκριμένη φυλακή).
ΕΡΓΑΣΙΑ
·      Όλοι σχεδόν οι κρατούμενοι αιτούνται εργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο μαρτύριο της απραξίας αλλά και να επωφεληθούν από τον   ευεργετικό υπολογισμό της ποινής μέσω της αναγνώρισης ημερομισθίων. Σε κάποιες φυλακές διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, γεγονός που, μεταξύ άλλων, δεν βοηθάει στην αποσυμφόρηση των φυλακών.
·      Να περιλαμβάνεται η διερμηνεία που προσφέρουν πολλοί αλλοδαποί κρατούμενοι στα αναγνωρισμένα ημερομίσθια,  καθώς επίσης και οι νέες μορφές εργασίας, όπως π.χ. η βοήθεια σε ασθενείς κρατούμενους (βλ. Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού), ή η βοήθεια σε μωρομάνες ή η αξιοποίηση εξειδικευμένων επαγγελματικών ή  άλλων προσόντων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
·      Είναι άμεση η ανάγκη για λειτουργία  Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε κάθε φυλακή.
·      Θα πρέπει οι σπουδαστές κρατούμενοι όταν συμμετέχουν σε προγράμματα  ανώτερων και ανώτατων σπουδών να διευκολύνονται και να μετάγονται σε φυλακή πλησίον της σχολής τους ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα εργαστήρια και τα μαθήματα.
·      Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα χρήσης Η/Υ (ατομικού ή σε ειδικό χώρο της φυλακής) ειδικότερα όσον αφορά τις φυλακές ανηλίκων και όσους φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εδώ να τονιστεί ότι από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότατα κλειδώματος ώστε να αποκλείεται η πρόσβαση σε chatrooms ή άλλες σελίδες, δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να αποκλείονται οι κρατούμενοι από την τεχνολογική εξέλιξη.
·      Τα εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα), τα πολιτιστικά προγράμματα και οι δραστηριότητες θα πρέπει να καθιερωθούν σε όλες τις φυλακές και τα υπάρχοντα να αυξηθούν. Τα προγράμματα και τις δραστηριότητες θα πρέπει να τα παρακολουθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων όχι με κριτήριο συμμετοχής τις «φιλικές» σχέσεις με το προσωπικό των φυλακών όπως συμβαίνει σήμερα, με αποτέλεσμα τα ίδια άτομα να παρακολουθούν σχεδόν όλες τις δραστηριότητες,  αλλά με κριτήριο τη διάδοση της γνώσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων.
·      Με στόχο την επανένταξη θα πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς αλλά  και  με εθελοντές επαγγελματίες, σωματεία και συλλόγους.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
·      Να δίνονται σοβαρά κίνητρα σε όσους θέλουν απασχοληθούν στις υπηρεσίες υγείας στις φυλακές, ώστε να μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι θέσεις.
·      Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να ενταχθούν πλήρως στο σύστημα υγείας οι οροθετικοί ασθενείς Ρομά και αλλοδαποί, οι οποίοι δεν έχουν χαρτιά και ΑΜΚΑ, ώστε να μπορούν να τους χορηγηθούν τόσο η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή όσο  και  τα επιδόματα που δικαιούνται.
·      Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την οριστική ένταξη και του Ψυχιατρείου  Φυλακών Κορυδαλλού στο Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις επιταγές της CPT και τη γνωμοδότηση του ΣτΕ.
ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
·      Αποτελεσματικότερη συνεργασία των φυλακών και του Υπουργείου με δικηγορικούς συλλόγους, μεταναστευτικές κοινότητες/διερμηνείς, προκειμένου κάθε κρατούμενος να έχει  ικανοποιητική νομική συνδρομή.
·      Χορήγηση έντυπου πληροφοριακού υλικού στους κρατούμενους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους (π.χ. σωφρονιστικός κώδικας, εσωτερικός κανονισμός, βοηθήματα και προγράμματα ΟΑΕΔ για αποφυλακισμένους) στη γλώσσα του κάθε κρατούμενου. Το Γλωσσάρι του Κρατούμενου θα πρέπει να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες (π.χ. φαρσί, ουρντού) και να τυπωθεί σε περισσότερα αντίτυπα ώστε να μπορεί να διατεθεί σε όλους τους κρατούμενους.
·      Θα πρέπει να υπάρχουν διαπιστευμένοι διερμηνείς όποτε κρίνεται απαραίτητο, ειδικά όμως στις περιπτώσεις που αφορούν θέματα υγείας (π.χ. Ψυχιατρείο και Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού).
·      Θεσμοθέτηση Συνηγόρου του Κρατούμενου.
·      Τακτικές επισκέψεις στις φυλακές ακόμα και εντός των θαλάμων/κελιών από φορείς που ασχολούνται με την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ώστε να καταργηθεί οριστικά το άβατο και να καλλιεργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης αναγκαίες για την επανένταξη.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
·      Ρητή απαγόρευση του εξευτελιστικού ενδοσωματικού ελέγχου σε όλες τις φυλακές (βλ. φυλακές Κορίνθου).
·      Κράτηση στο χώρο απομόνωσης μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις μέσω σαρωτών σώματος ή ακτινογραφιών, και αυτό μόνο για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
·      Εποπτεία και έλεγχος των διευθυντών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
·      Περιορισμός της πρακτικής των αιφνίδιων ελέγχων, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
·      Διεξαγωγή τους χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια των κρατουμένων, και βέβαια χωρίς να πραγματοποιούνται φθορές σε προσωπικά αντικείμενα.
·      Έγγραφη καταχώριση σε ειδικό προς τούτο βιβλίο του καταστήματος, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της συχνότητας και της νομιμότητάς τους.
·      Παύση σωφρονιστικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντών, που χυδαιολογούν, προπηλακίζουν, εκβιάζουν κρατούμενους ή συγγενείς αυτών. Εξονυχιστική εξέταση αναφορών, καταγγελιών και τυχόν μηνύσεων που κατατίθενται εναντίον τους για κατάχρηση εξουσίας ή ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση.  Η ατιμωρησία τους προκαλεί, εξοργίζει και εντέλει αποκλείει το όποιο σωφρονιστικό έργο.
·      Κατάρτιση φακέλων για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και παράδοση αντιγράφων τους στους ενδιαφερόμενους σε περίπτωση δίκης.
·      Μέτρα για την άμεση καταπολέμηση της διαφθοράς (π.χ. πόθεν έσχες). Η κατοχή εκ μέρους σωφρονιστικών υπαλλήλων πολυτελών κατοικιών και οχημάτων συχνά αποτελεί θέμα συζήτησης τόσο μεταξύ  των κρατουμένων όσο και των μελών της τοπικής κοινωνίας.
·      Θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για την πρόσληψη και την προαγωγή τους (σοβαρά τυπικά προσόντα, αξιολόγηση συμπεριφοράς κ.ά.) αλλά και διαρκής έλεγχος. Προτείνεται η συχνή μετάθεσή τους ώστε να μη δημιουργούνται δίκτυα ανομίας.
·      Άμεση αποστολή εγκυκλίου στα σωματεία τους και στις φυλακές που θα υπερτονίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s