10/12/2019: Συρροή παράνομης χρήσης βίας από ΕΛΑΣ: αναφορά σε Εισαγγελία και Συνήγορο Πολίτη 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΤΕΠΕ)/
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: panayotedimitras@gmail.com ιστοσελίδα: https://greekhelsinki.wordpress.comΕισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

10 Δεκεμβρίου 2019

Συρροή παράνομης χρήσης βίας από ΕΛΑΣ        

Κύριοι/Κυρίες

Χθες βράδυ υποβάλαμε στο Συνήγορο του Πολίτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ακόλουθη αναφορά για τέσσερα περιστατικά χρήσης παράνομης αστυνομικής βίας, τα τρία από αυτά συνιστούν βασανιστήρια. Υποβάλουμε και σε σας την καταγγελία για να ερευνηθούν και ποινικά και να τιμωρηθούν οι γνωστοί τουλάχιστον στα τρία περιστατικά δράστες.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Διαχειριστής ΕΤΕΠΕ/Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ


 

Όνομα: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Επώνυμο: ΔΗΜΗΤΡΑΣ
Υπηρεσία/Οργανισμός με την οποία σχετίζεται η αναφορά: Ελληνική Αστυνομία
Διεύθυνση (Οδός, Αριθμός): PO Box 60820
Δήμος: Glyka Nera
Τ.Κ.: 15304
Τηλέφωνο: 2103472259
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: panayotedimitras@gmail.com

Αναφορά

Θέμα: Συρροή παράνομης χρήσης βίας από ΕΛΑΣ

Περιγραφή:

Κύριοι/Κυρίες

Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι είναι η μόνη ΜΚΟ που υποβάλει εκθέσεις στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολουθεί την εκτέλεση της ομάδας Μακαρατζή 15 καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΔΑ για παράνομη χρήση βίας από σώματα ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, πρόσφατα επιλέχθηκε από ΟΑΣΕ και CPT ως η μόνη ελληνική ΜΚΟ που συμμετείχε στη συνάντηση ΜΚΟ με τους Εθνικούς Μηχανισμούς Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης, δηλαδή εσάς από πλευράς Ελλάδας. Τέλος, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πως σε εκδήλωσή σας ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δήλωσε πως επιβάλλεται η πιο στενή συνεργασία με ΕΕΔΑ και ΕΠΣΕ αφού αρκετές φορές οι απόψεις τους είναι πιο κοντά στη νομολογία του ΕΔΔΑ.

Εν όψει σύνταξης νέας έκθεσης για την ομάδα Μακαρατζή, σας αναφέρουμε τέσσερα περιστατικά αστυνομικής βίας, τα τρία από τα οποία συνιστούν βασανιστήρια, δηλαδή χρήση βίας με σκοπό την τιμωρία ή τον εκφοβισμό των θυμάτων, το χαρακτηρισμό του τετάρτου αφήνουμε σε σας… Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αναφορές.

Τα δύο από τα τρία αφορούν το ξεγύμνωμα συλληφθέντα διαδηλωτή και την κτηνώδη βία κατά πεσμένου διαδηλωτή στις 6 Δεκεμβρίου 2019, οι δράστες των οποίων φαίνονται αντίστοιχα στη συνημμένη φωτογραφία και στο βίντεο εδώ (δεν επιτρέπεται επισύναψη mp4 στις αναφορές σε σας – το βίντεο είναι διαθέσιμο από το αρχείο μας – επισυνάπτεται φωτογραφία της στιγμής της κτηνώδους βίας) και θα έπρεπε ήδη με βάση αυτά να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και να διενεργείται ΕΔΕ.

Το τρίτο αφορά καταγγελλόμενο ξεγύμνωμα, εξευτελισμό και παράνομη σύλληψη και κράτηση του 20χρονου σπουδαστή Π.Χ. από “ΜΑΤατζήδες” την ώρα που περίμενε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 21 Νοεμβρίου 2019 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Το τέταρτο με δράστη τον Μ.Δ. στις 12 Νοεμβρίου 2019 περιγράφει σήμερα το θύμα ο 89χρονος Ριχάρδος Σωμερίτης:

Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης
Αθήνα (Πλάκα)

Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο,
Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σεβαστέ κ.Πρόεδρε,

Είμαι σίγουρος ότι με θυμάστε. Από το Παρίσι, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, από το κοινό σας γραφείο με τον φίλτατο Νίκο Αλιβιζάτο, από την Καθημερινή ή από Το Βήμα.

Σας γράφω γιατί σήμερα το πρωί, τελείως άθελά σας, παραλίγο να με κλάψουν οι δικοί μου. Διότι ένας νευρικός αστυνόμος, όπως πήγα να διαβώ την άδεια γιατί θα περνούσατε με τον κινέζο συνάδελφό σας Αμαλίας απέναντι από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με έσπρωξε ουρλιάζοντας για να επιστρέψω στο πεζοδρόμιο και έπεσα. Εσείς περάσετε πέντε ως δέκα λεπτά μετά.

Είμαι σχεδόν 89 ετών, μου έχουν κάνει τρία μπάϊ-πας, μου έχουν τοποθετήσει βηματοδότη, έχω υποστεί 2 ελαφρά εγκεφαλικά και παρά τις ορθοστατικές ζαλάδες (γι αυτό δεν έκανα υπομονή) είμαι ακόμα όρθιος.

Ομως όταν άνθρωπος της ηλικίας μου πέφτει και χωρίς τη βοήθεια δύο νεαρών αστυνομικών (και μπράβο τους) δεν μπορούσε να ανασηκωθεί με τον αστυνόμο να συνεχίζει τα ουρλιαχτά «ο παππούλης», ο ενδιαφερόμενος, τουλάχιστον εξοργίζεται. Και είναι αλήθεια ότι τον αστυνόμο (Μ. Δ., κατά δήλωσή του) τον καθύβρισα στη συνέχεια με όσα «γαλλικά» θυμήθηκα μέσα στην ταραχή μου. Και με το άγχος κάποιας σοβαρής συνέπειας για την επισφαλή υγεία μου. Προσθέτω και το θράσος του να μου ζητάει ταυτότητα

Για να μου πει το δικό του όνομα! Αξίζει προαγωγή σίγουρα.

Σας τα γράφω αυτά κ.Πρόεδρε όχι γιατί έχετε κάποια ευθύνη αλλά για να γνωρίζετε τι μπορεί να διαπράξει ο κάθε νευρικός αστυνομικός. Οχι αντιμετωπίζοντας «μπαχαλάκηδες» ή τρομοκράτες αλλά έστω και δύσκολους γέροντες πολίτες.

Με βαθύτατη υπόληψη

Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης

Παρακαλούμε να αποστέλλετε τα σχετικά με την παρούσα έγγραφα μόνο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς

ξεγυμνωμα συλληφθέντος 6-12-2019βασανιστήρια ελας 6-12-2019 φωτο
Αριστερά το ξεγύμνωμα                  Δεξιά η στιγμή της κτηνώδους βίας στο βίντεο

 

3 thoughts on “10/12/2019: Συρροή παράνομης χρήσης βίας από ΕΛΑΣ: αναφορά σε Εισαγγελία και Συνήγορο Πολίτη 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s