Αυτός είναι ο κ. Δημητράς κ. Κοντογεώργο !

Χθες ο βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ Κώστας Κοντογεώργος σχολιάζοντας τη μηνυτήρια αναφορά  25/04/2020: Mηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική επιστολή βουλευτή και δημάρχων Ευρυτανίας αναρωτήθηκε για τον Εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτη Δημητρά “Ποιός είναι ο κ. Δημητράς;” [το πλήρες κείμενο των γεμάτων με ψεύδη δηλώσεών του ακολουθεί].

Να λοιπόν ποιος είναι ο κ. Δημητράς κ. Κοντεογώργο με βάση το δημόσια προσβάσιμο βιογραφικό του:

 1. Εκπρόσωπος και ιδρυτικό μέλος (1993) του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
 2. Εκπρόσωπος και ιδρυτικό μέλος (2010) της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)
 3. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκτέλεση των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EIN) από το 2018,
 4. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας (EHF) από το 2014 και
 5. Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) από το 2004.

Εντελώς ενδεικτικά να θυμίσουμε ποιο είναι το ΕΠΣΕ:

 1. Ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας Λεωνίδας Γρηγοράκος στη Βουλή κατά τη “Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: “Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της πορνογραφίας ανηλίκων και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και αρωγή στα θύματα των πράξεων αυτών” (2 Οκτωβρίου 2002):

  “Για το νομοσχέδιο αυτό συζητήσαμε με οργανισμούς, με οργανώσεις και με μεμονωμένα άτομα και ιδρύματα όπως το ίδρυμα Μαραγκοπούλου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και με την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου, η οποία είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών. Όλα τα πρόσωπα και οι φορείς είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα.”

 2. Η Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ζωή Παπασιώπη-Πασιά το 2008, στη μελέτη της “Tο νομικό καθεστώς για τις αλλοδαπές γυναίκες – θύματα εκμετάλλευσης και παράνομης διεθνούς διακίνησης”, έγραψε:

  “Ειδικά για το ΕΠΣΕ θα πρέπει να τονισθεί το ιδιαίτερο βάρος που παίζει με την προβολή υποθέσεων trafficking μέσω της πλούσιας ιστοσελίδας του , καθώς επίσης και για την μαχητικότητα που επιδεικνύει, όσο κι αν αυτή φαίνεται σκληρή, γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων στη χώρα μας… Πρέπει να επισημανθεί και η ιστοσελίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην οποία δημοσιεύονται ειδικότερα προβλήματα που άπτονται της εμπορίας ανθρώπων και τα οποία αφορούν κυρίως στην πρακτική εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, όπως και σε υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη και τη διοίκηση και οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για μία μαχητική ιστοσελίδα που μέσα από πολύ αυστηρή κριτική και κάποιες φορές ίσως ακραίες θέσεις, λέει αλήθειες.”

 3. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)  στην έκθεση του 2008 για τη νομολογία των ελληνικών υποθέσεων στο ΕΔΔΑ (όπου το ΕΠΣΕ έχει μέχρι σήμερα κερδίσει δεκάδες προσφυγές κατά της Ελλάδας) “Supranational rights litigation, implementation and the domestic impact of Strasbourg Court jurisprudence: A case study of Greece” by Dia Anagnostou and Evangelia Psychogiopoulou (ELIAMEP, Report prepared for the JURISTRAS project funded by the European Commission) αναφέρει: 

  Η απουσία ή/και η περιορισμένη παρουσία σημαντικών ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αξιοσημείωτη και επιδραστική δραστηριότητα υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι χαρακτηριστική της σχετικά υπανάπτυκτης και κακο-οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών της Ελλάδας στο σύνολό της. Ακόμη λιγότερες οργανώσεις στην Ελλάδα επικεντρώνονται στη νομική δράση ως μέσο επιδίωξης στόχων δημόσιας πολιτικής και νομικής μεταρρύθμισης. Μερική εξαίρεση από αυτή την άποψη είναι το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι … που προωθεί τις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις χώρες του ΟΑΣΕ. Τα τελευταία χρόνια, προσανατολίζει όλο και περισσότερο τις προτεραιότητές του και τους πόρους του για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με δικαστικές προσφυγές στο ΕΔΔΑ και παρέχει υποστήριξη σε υποψήφιους διαδίκους και πιλοτικές υποθέσεις ως μέρος της ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής του για την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης.

 4. Πολύ πρόσφατα, στις 9 Απριλίου 2020, δημοσιοποιήθηκε η “Έκθεση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) μεταξύ 28 Μαρτίου – 9 Απριλίου 2019” όπου η Επιτροπή αναφέρει στο τέλος:

  Κατάλογος των εθνικών αρχών, άλλων φορέων και μη κυβερνητικών και άλλων οργανώσεων με τις οποίες πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με την αντιπροσωπεία της CPT

  Μη κυβερνητικές … οργανώσεις

  Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
  Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 5. Τέλος, την ίδια ημέρα που έκανε τις δηλώσεις του ο Κώστας Κοντογεώργος δημοσιευόταν εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη συμμόρφωση της ελληνικής δικαιοσύνης με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) της 18 Ιουλίου 2019 μετά από προσφυγή του ΕΠΣΕ σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση (Τ.Ι. και άλλες κατά Ελλάδας).

Όπως προαναφέρθηκε, οι δηλώσεις του βουλευτή βρίθουν από ψεύδη:

 1. Η μηνυτήρια αναφορά δεν έγινε (μόνο) για τη χρήση του όρου “λαθρομετανάστες” αλλά γιατί “στιγμάτιζαν τους μετανάστες και πρόσφυγες ως εν δυνάμει φορείς κορονοϊού και “λαθρομετανάστες”, όπως ρατσιστικά τους ονομάζουν, που θα είναι υπεύθυνοι για αύξηση ανεργίας και απαξίωση του νομού και του τουρισμού πλήττοντας την οικονομία και την κοινωνία του νομού.” 
 2. Ο ισχυρισμός του πως δεν υπάρχει εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου πως ο όρος “λαθρομετανάστης” είναι μειωτικός για τους μετανάστες διαψεύδεται από την ίδια τη μηνυτήρια αναφορά που παραπέμπει στη σχετική εγκύκλιο της 26 Ιουλίου 2018.
 3. Συκοφαντεί το ΕΠΣΕ πως είναι μόνο μια “ταμπέλα κάπου στην Αθήνα.” Ήδη αναφέρθηκε παραπάνω ποιος είναι ο Παναγιώτης Δημητράς και τι είναι το ΕΠΣΕ. Μια και του βουλευτή της ΝΔ του αρέσουν οι ταμπέλες, ας δει στις φωτογραφίες μιαν ταμπέλα του ΕΠΣΕ μπροστά από τον Παναγιώτη Δημητρά, κάπου στο Στρασβούργο όμως, όταν ενημερώνει στις 26 Νοεμβρίου 2019 την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση από την Ελλάδα καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΔΑ για τα ρατσιστικά εγκλήματα, υπόθεση για την οποία η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ παρουσίασε την πρόοδο που σημειώνεται χάρη σε μερικές εκατοντάδες μηνύσεις για ρατσιστικά εγκλήματα που έχουν υποβληθεί, από τις οποίες το 90% είχαν υποβληθεί από το ΕΠΣΕ
 4. Ο χαρακτηρισμός του έργου αυτού του ΕΠΣΕ ως “ταλαιπωρία της ελληνικής δικαιοσύνης με σχεδόν 3000 προσφυγές κατά πάντων” και η ερώτηση “πόσο ακόμη θα τον ανεχόμαστε να απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη με τις έωλες αναφορές του” δεν είναι πρωτότυπες, αφού τις έχουν διατυπώσει εκατοντάδες φορές οι εχθροί των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή/και οι συντάκτες ρατσιστικών κειμένων ή δηλώσεων που όταν δεν μπορούν να απαντήσουν, απλώς θα συκοφαντήσουν.

Κώστας Κοντογεώργος: Ποιός είναι ο κ.Δημητράς;

“Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου στερεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, της γνώμης και της θέσης σε σοβαρά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και εν τω προκειμένω τους συμπατριώτες μου Ευρυτάνες…”FM-1 ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος απαντώντας στον Εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτη Δημητρά.

Όπως είναι γνωστό την περασμένη εβδομάδα ο κ.Κοντογεώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Νίκος Σουλιώτης μαζί με εκπροσώπους επαγγελματικών και άλλων φορέων του Καρπενησίου , πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην σήραγγα Τυμφρηστού μετά από πληροφορίες που είχαν ότι επίκειται η μεταφορά σε ξενοδοχειακές μονάδες του Καρπενησίου 300 περίπου προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ.Κοντογεώργος μάλιστα απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση όπου χαρακτήριζε τους πρόσφυγες και μετανάστες ως “λαθρομετανάστες”.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ.Δημητρά ο οποίος απέστειλε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας μηνυτήρια αναφορά κατά του βουλευτή και των δύο αυτοδιοικητικών, επικαλούμενος απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας ότι η έκφραση αυτή εμπεριέχει ρατσιστικό χαρακτηρισμό.

“Καμιά τέτοια απόφαση δεν υπάρχει και ο κ.Δημητράς ας μας αποδείξει τι ακριβώς εκπροσωπεί γιατί από ότι γνωρίζω έχει μόνο μια ταμπέλα κάπου στην Αθήνα ενώ έχει ταλαιπωρήσει την ελληνική δικαιοσύνη με σχεδόν 3000 προσφυγές κατά πάντων, πόσο ακόμη θα τον ανεχόμαστε να απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη με τις έωλες αναφορές του.

Γνωρίζω καλά τι λέω και προσέχω τις εκφράσεις μου, γνωρίζω επίσης καλά την ελληνική γλώσσα και έχω πλήρη επίγνωση των ευνοιών της, στην Ευρυτανία δεν θα περάσει κανένας επαναλαμβάνω λαθρομετανάστης,δηλαδή άνθρωπος που εισήλθε παράνομα,λαθραία στην χώρα μας”.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s