Δεσποτοπούλου: ξανά ένοχη για δυσφήμηση ΕΠΣΕ – Κακλαμάνης: εκδίκαση έφεσης κατά καταδίκης για συκοφάντηση ΕΠΣΕ

despotopoulou-kaklamanis

Σήμερα δύο διαφορετικά δικαστήρια εξέτασαν την υπόθεση συκοφάντησης-δυσφήμησης-εξύβρισης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) σε συνέντευξη τύπου της 19 Απριλίου 2005 από τους τότε Υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη (σήμερα Αντιπρόεδρο της Βουλής) και Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιωάννα Δεσποτοπούλου.

Η αρχική συκοφαντική δυσφήμηση του ΕΠΣΕ από Νικήτα Κακλαμάνη και Ιωάννα Δεσποτοπούλου

Την ημέρα εκείνη, όπως κατέγραψαν πολλές εφημερίδες την επόμενη, με πληρέστερη κάλυψη από το Βασίλη Βενιζέλο στο ακόλουθο δημοσίευμα στην Αυγή, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) κατηγορήθηκε από τους δύο κυβερνητικούς παράγοντες πως παραπλανά τους διεθνείς οργανισμούς με ψευδή υπερβολικά στοιχεία για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων προκειμένου να εισπράττει επιχορηγήσεις εκβιάζοντας το Υπουργείο Εξωτερικών και πως είναι μη κυβερνητική οργάνωση-σφραγίδα.

avgi 20-4-2005

Ανάλογους συκοφαντικούς ισχυρισμούς επανέλαβε η Ιωάννα Δεσποτοπούλου κατά του επόμενους μήνες σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Η πρώτη μήνυση κατά Νικήτα Κακλαμάνη και Ιωάννας Δεσποτοπούλου που κρίθηκε ένοχη

Κατόπιν αυτού το ΕΠΣΕ μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση τους δύο κυβερνητικούς παράγοντες. Η Βουλή δεν έδωσε άδεια να δικαστεί ο Νικήτας Κακλαμάνης. Αντίθετα, η  Ιωάννα Δεσποτοπούλου, στις 21 Μαρτίου 2012 κρίθηκε ένοχη για εξύβριση από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Πρόεδρος Μαρία-Γεωργία Τσάμη, Μέλη Αλεξάνδρα Νόκα και Άννα Χριστοδούλου – Εισαγγελέας Ελένη Ράιου που είχε προτείνει την αθώωσή της λόγω αμφιβολιών), αλλά λόγω του ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί υφ’ όρων με το Ν. 4043/2012 δεν της επιβλήθηκε ποινή.

Η δεύτερη συκοφαντική δυσφήμηση του ΕΠΣΕ από Ιωάννα Δεσποτοπούλου

Η Ιωάννα Δεσποτοπούλου όμως επανέλαβε τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς της δύο μήνες αργότερα, στις 24 Μαΐου 2012 σε προτάσεις της σε πολιτικό δικαστήριο που δίκαζε αγωγή του ΕΠΣΕ εναντίον της, διανθίζοντάς τους και με νέους, πως το ΕΠΣΕ ισχυριζόταν δήθεν πως τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα ήταν 20.000 (εκτίμηση του Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρη Λάζου αλλά όχι του ΕΠΣΕ που τα εκτιμούσε περίπου στα 300) και όχι 13 όπως ισχυριζόταν η ίδια, και πως παραπλανούσε τους διεθνείς οργανισμούς και με ψευδείς ισχυρισμούς περί ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας και τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Η αγωγή εκείνη απορρίφθηκε αφού το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς της και εκκρεμεί η κατ’ έφεση εκδίκασή της.

Η δεύτερη μήνυση κατά Ιωάννας Δεσποτοπούλου που πάλι κρίθηκε ένοχη

Σήμερα, το Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Πρόεδρος Ευγενία Τζωρτζάτου) εξέτασε νέα μήνυση του ΕΠΣΕ για όλα αυτά που υπήρχαν στις προτάσεις εκέινες και έκρινε την κατηγορούμενη ένοχη για απλή δυσφήμηση αλλά λόγω του ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί υφ’ όρων με το Ν. 4411/2016 δεν της επιβλήθηκε ποινή.

Δύο φορές, λοιπόν, το 2012 και το 2018, το τότε κυβερνητικό στέλεχος Ιωάννα Δεσποτοπούλου βρέθηκε ένοχο για εξύβριση ή  δυσφήμηση του ΕΠΣΕ.

Είναι αξιοσημείωτο πως ο Εισαγγελέας Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος έκρινε πως δεν υπήρχε αδίκημα γιατί ορθώς η Ιωάννα Δεσποτοπούλου απέδιδε στο ΕΠΣΕ τα στοιχεία του Γρηγόρη Λάζου για τον αριθμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων αφού αυτός είναι μέλος του ΕΠΣΕ (όπερ ψευδέστατο, αφού άλλωστε κανένας δεν το ανέφερε στη διαδικασία)  και πως καλώς η Ιωάννα Δεσποτοπούλου αποκάλεσε ψεύδη τα περί μειονοτήτων αφού αυτές δεν υπάρχουν (και ας διαβάστηκαν οι σχετικές συστάσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης και η απόφαση του ΕΔΔΑ για τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού)!

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως ο ένας από του δύο δικηγόρους υπεράσπισης της Ιωάννας Δεσποτοπούλου ήταν ο Κώστας Πλεύρης που δεν κάθισε μέχρι το τέλος και δεν αγόρευσε ενώ ο άλλο δικηγόρος της που κάθισε μέχρι το τέλος επίσης δεν αγόρευσε συντασσόμενος πλήρως με την τοποθέτηση και πρόταση του εισαγγελέα!

Η καταδίκη Νικήτα Κακλαμάνη και η εκδίκαση της έφεσής του

Μετά το τέλος της δίκης αυτής, στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών εξετάσθηκε η έφεση του Νικήτα Κακλαμάνη που είχε καταδικασθεί ερήμην από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 4 Μαρτίου 2013 να καταβάλει αποζημίωση 40000 ευρώ στο ΕΠΣΕ και 40000 ευρώ στον Εκπρόσωπό του ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά για τη συκοφαντική δυσφήμησή τους στις 19 Απριλίου 2005. Ο Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε ο ίδιος για να δηλώσει πως οι φερόμενες από το δημοσίευμα της Αυγής (και άλλων εφημερίδων) δηλώσεις του περί ΜΚΟ-σφραγίδας δεν κατονόμαζαν το ΕΠΣΕ ενώ δεν αναφέρεται πουθενά τεκμηριωμένα η συμφωνία του με τις θέσεις της Ιωάννας Δεσποτοπούλου από τις οποίες προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί. Επειδή δε σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως οι συνεντεύξεις τύπου απομαγνητοφωνούνται, η Πρόεδρος ζήτησε από τη γραμματέα να ζητηθεί η απομαγνητοφώνηση από το Υπουργείο Υγείας. Η απόφαση θα εκδοθεί προσεχώς.

Ευχαριστίες στη δικηγόρο Ειρήνη Νομικού

Το ΕΠΣΕ θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει τη δικηγόρο Ειρήνη Νομικού που χειρίσθηκε σήμερα με εξαιρετικό τρόπο την πολιτική αγωγή κατά της Ιωάννας Δεσποτοπούλου στην πρώτη δίκη και την αντίκρουση της έφεσης του Νικήτα Κακλαμάνη στη δεύτερη δίκη. Απαραίτητο να υπενθυμισθεί πως τις αρχικές δίκες είχε χειρισθεί ο αξέχαστος Χρήστος Γραμματίδης (τη μία με το Βασίλη Σωτηρόπουλο).

Leave a comment